Četvrtak, 25. travnja 2024.

Britanski književnik Tony White dolazi u koprivničku Knjižnicu

Na Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” u srijedu, 20. lipnja, održat će se književni susret s britanskim književnikom Tonyjem Whiteom.

Tony White tijekom lipnja boravi u Splitu u okviru rezidencijalnog programa „Marko Marulić“ koji provodi Udruga KURS s ciljem da omogući suvremenim europskim autorima i prevoditeljima bolje upoznavanje literarnih, kulturoloških i socijalnih prilika u Hrvatskoj, dok se istodobno domaća publika upoznaje s odabranom europskom književnom scenom.

Tako je i koprivnička knjižnica iskoristila priliku da u suradnji s Umjetničkom organizacijom Artikulacije ugosti ovog Britanca koji je poznat hrvatskoj publici po romanu “Foxy-T” izdanom 2004. godine. Do sada je objavio šest romana i jedno publicističko djelo u kojem se bavi prostorom Balkana, tj. prati djelo objavljeno 1945. autorice Rebecce West, a White 60 godina kasnije slijedi njene stope i opisuje živopisne slike naše regije i otkriva slike kulturnog života razgovarajući s piscima, političarima i umjetnicima.

– White ima više poveznica s našom regijom, a s Hrvatskom svakako moramo spomenuti suradnju s Borivojem Radakovićem i FAK-om koji je u konačnici i rezultirao izdavanjem antologije Hrvatske noći – zbirkom kratkih priča hrvatskih i britanskih pisaca objavljenom 2005. godine – poručuju iz koprivničke Knjižnice.

Whiteov posljednji roman “The Fountain in the Forest” izdao je Faber and Faber, jedan od najcjenjenijih britanskih nakladnika koji ponosno na svojim policama ima trinaest nobelovaca i šest dobitnika Bookera.

White je radio kao kreativni direktor u rezidenciji Francuskog odjela King’s Collegea u Londonu, a kao što je sad u rezidencijalnom boravku u Splitu isto tako je boravio u Londonskom znanstvenom muzeju i pri UCL Školi slavenskih i istočnoeuropskih studija.

Predavanje počinje u 19 sati, a razgovor s piscem vodit će koprivnički književnik Marko Gregur koji će i prevoditi razgovor za one koji ne znaju engleski jezik.

zatvori