Srijeda, 17. travnja 2024.

BIJELI ŠTRAJK Podravsko-prigorski liječnici također neće primati pacijente, evo što ovom akcijom žele postići

Liječnici primarne zdravstvene zaštite danas prosvjeduju kako bi iskazali nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Na velikom prosvjedu u Zagrebu sudjelovat će i desetak podravsko-prigorskih liječnika, ostali će ih u svojim ambulantama poduprijeti posebnim režimom rada. Rekla je to Radio Dravi i informativnom portalu Drava.info svojevrsna cehovska predstavnica ovdašnjih liječnika dr. Zdenka Vođerek Matica pojasnivši:

– Danas od 12 do 14 sati liječnici neće primati pacijente osim onih hitnih. Inače će raditi normalno. Pošto je veći broj kolega na godišnjem odmoru, oni koji rade moraju zbrinuti pacijente. O zbrinjavanju pacijenata uvijek posebno vodimo brigu. No u vrijeme održavanja našeg prosvjeda na Markovom trgu, kolege u ambulantama će raditi samo hitne pacijente i za to vrijeme odrađivati administrativne poslove koji se od nas traže.

Na upit što liječnici žele postići ovom akcijom, dr Vođerek Matica je odgovorila:

– Želimo skrenuti pažnju našim pacijentima, ali i vlasti, prije svega našem ministru, da ovako neuređen zdravstveni sustav ne može ovako dalje funkcionirati i da se nešto promijeniti mora. Svi smo mi svjesni da liječnika sve više nedostaje, sve više mladih već sada ima ugovore i potvrde Hrvatske liječničke komore za odlazak u inozemstvo. Svi naši studenti se spremaju van. Mi na neki način moramo pokušati osvijestiti sve nas skupa da se način rada mora promijeniti i prilagoditi našim pacijentima. Njima moramo osigurati adekvatnu i što bolju skrb. No moramo osigurati i da ih sutra ima tko liječiti. Jer ako nam svi mladi liječnici odu, a dobna struktura u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u našoj županiji je loša – nekih desetak tisuća pacijenata, ako se ne dogodi neko čudo, za tri do četiri godine ostat će bez liječnika. A time i bez svih onih prava koja ima liječnik primarne zdravstvene zaštite može pružiti.

Dr. Vođerek Matica je s nekoliko podravsko-prigorskih kolega na prosvjedu u Zagrebu. Uvjerena da se većina liječnika primarne zdravstvene zaštite u ovdašnjim ambulantama odazvala današnjoj akciji. Osim njih, potporu su dali i mladi, te bolnički liječnici čija je udruga također pozvala na prosvjed i potporu današnjoj liječničkoj akciji.

Spomenimo još da u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije, u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” te u županijskoj upravi nisu primili nikakvih službenih obavijesti o današnjoj prosvjednoj akciji lokalnih liječnika.

zatvori