Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: PODRAVSKOM VELIKANU U ČAST Veliki znanstveni skup o Mihovilu Pavleku Miškini

Današnji je dan posvećen iznimnom humanistu, književniku i podravskom velikanu Mihovilu Pavleku Miškini. Naime, Povijesno društvo Koprivnica i Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju organizirali su povodom 130. godišnjice njegova rođenja znanstveni skup.

Okupilo se 18 znanstvenika, stručnjaka, povjesničara i jezikoslovaca koji s različitih aspekata daju odgovor na pitanje zašto je Mihovil Pavlek Miškina važan, ne samo za našu lokalnu podravsku sredinu već i za cijelu Hrvatsku, rekao je Dravi.info poznati koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić.

– Mihovil Pavlek Miškina pripada među prve hrvatske seljačke pisce, a između dva svjetska rata neosporno je bio najpoznatiji. Osim toga, bio je veliki aktivist i društveni prosvjetitelj u svojoj sredini, ali i političar koji je pokušavao u nemogućim uvjetima bivše države mijenjati društvenu i gospodarsku stvarnost tako da bude okrenuta čovjeku.

Podsjetimo, Miškina je ubijen 1942. godine u koncentracijskom logoru kompleksa Jasenovac u Staroj Gradiški. Izaslanstvo HSS-a na čelu s predsjednikom stranke Krešom Beljakom danas mu je odalo počast polaganjem vijenca pod njegovu bistu u koprivničkom Kampusu.

Dodajmo da je znanstveni skup o Mihovilu Pavleku Miškini počeo u 12:30 sati u hotelu Podravina te će trajati do otprilike 19 sati, a na njemu će biti obrađena i jedna suvremena tema – Miškina i punk-rock.

zatvori