Srijeda, 24. travnja 2024.

Zaljubljenici u prirodu hodali i biciklirali protiv planiranih hidroelektrana Molve 1 i 2

Akcijom “Drava walk & bike” nastavljena je kampanja Svjetskog fonda za zaštitu prirode – WWF-a Adria za očuvanje rijeke Drave.

Točnije, riječ je o kampanji Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana!”

Kako su izvjestili iz WWF-a Adria, dio građana je pješačio od Gabajeve Grede a ostali su biciklirali od Šoderice do Čingi Lingija u blizini kojega HEP planira izgraditi dvije hidroelektrane – Molve 1 i Molve 2.

Sudionici akcije tako su obišli područje koje će – budu li hidrdoelektrane izgrađene, biti u potpunosti izmjenjeno. Iz WWF-a Adria upozoravaju da Drava, kao prirodna rijeka sa svojim poplavnim područjem pruža mnoge usluge koje rijeka u akumualcijama na pruža. Dravski vodonosnik šesti je po veličini u Europi, a kako bi voda ostala čista, preostali dio slobodne Drave potrebno je posebno zaštiti.

Na Dravi su izgrađene već 22 hidroelektrane a one zajedničkog imena Molve ne bi bile protočne. Imale bi dvije akumulacije zajedno dugačke gotovo 27 km i širine oko 700 metara, koliko je širina inundacijskog pojasa između nasipa.

Na stručnom skupu održanom početkom veljače u Koprivnici, stručnjaci su upozorili da će izgradnjom ovih hidroelektrana doći do promjena u okolišu koje će utjecati na život oko 300.000 ljudi koji žive uz Dravu, poglavito stanovnika Koprivničko-križevačke županije.

zatvori