Petak, 29. ožujka 2024.

POČINJE PRKAČIJADA Slastičari iz šest zemalja dolaze u Virje, pridružit će im se i Stevo Karapandža

Međunarodni festival izvornih kolača Virovska prkačijada ove će se godine održati po treći puta i to u petak i subotu, 11. i 12. svibnja.

Dvodnevno događanje i slavljenje “Njegovog veličanstva prkača” bit će obilježeno bogatim programom – od izrade prkača u Dječjem vrtiću „Zrno“ Virje i natjecanja desetak škola iz Podravine u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara do izbora za najbolju „prkačicu“.

Posjetitelji iz cijele Hrvatske moći će na Trgu Stjepana Radića u Virju kušati brojne vrste prkača koje će izraditi tridesetak udruga žena s područja županije, a posebni gosti bit će eminentni slastičari iz Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Malte, Armenije i Albanije koji će na svojim radionicama prikazati načine izrade tradicionalnih slastica u krajevima iz kojih dolaze.

Na posebnom cooking showu maštovita jela prikazat će legenda hrvatskog kulinarstva Stevo Karapandža uz vrsne promotore kulinarstva Podravke.

– Prkači, a i Virje dio su čarobne priče o turističkoj, slastičarskoj i gastronomskoj posebnosti Podravine čija je tradicija spravljanja isprepletena u sve pore prošlosti i sadašnjosti Virja i Podravine. Onako kako je to opisao u svojoj pjesmi virovski pučki pjesnik Petar Petričec; Na dva, tri herava, rasklimana, posođuvana stola, prestrli smo bele stolnjake, mesje, kolačovlje nanosili, rodbino i prijatelje znakupili, možikaše pogodili, kesocelonočtancare i žice mučili… Budite i vi dionikom te naše priče – poručuju organizatori.

Dvodnevni program u Virju bit će okrunjen nastupima tamburaških sastava Dangube i Čivije, Podravskih mužikaša, Franje Barića i Konačara, HPD-a “Ferdo Rusan” , a sve će završiti koncertom Miroslava Škore koji počinje u 21 sat.

zatvori