Petak, 19. travnja 2024.

Udruga Zelena Piškornica organizira mirni prosvjed “Građani nam izražavaju potporu, no kad treba – ostaju kod kuće”

Udruga Zelena Piškornica iz Koprivničkog Ivanca najavila je za subotu u 11 sati na koprivničkoj špici mirni prosvjed pod nazivom ‘Piškornica jučer, danas, sutra’.

Kako je pojasnio predsjednik Zelene Piškornice Ivica Jakupić, građanima će njime dati priliku da i javno izraze potporu za njihovo djelovanje. Naime, 1.600 građana dosad je potpisalo peticiju Zelene Piškornice kojom traže zatvaranje odlagališta otpada na Piškornici kod Koprivničkog Ivanca te zaustavljanje Projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Predsjednik Zelene Piškornice dr. Ivica Jakupić:

– Želimo napraviti sažetak naših aktivnosti koje smo saželi u objavljenih 9 točaka. Projekt RCGO-a Piškornica smatramo štetnim u ekološkom, ekonomskom i moralnom smislu. To nam potvrđuje i primjer Centra Marinščina koji pokazuje da je njegova efikasnost drastično manja od proklamiranog 20 do 30% gorivog RDF-a koji se može izdvojiti iz smeća.

U Zelenoj Piškornici očekuju da će se pozivu na prosvjed odazvati stotinjak građana:

– Bude li ih više, bit ćemo ugodno iznenađeni. No prosvjed je prilika u kojoj se građane konačno nešto konkretno pita. Želimo zainteresiranoj javnosti Podravine dati priliku da svojom nazočnošću pokažu potporu našim zahtjevima. Građani nam izražavaju potporu, no kad treba – ostaju kod kuće. S takvom praksom bi trebalo prestati i svojim aktivnim angažmanom podržati naše zahtjeve.

Predsjednik Zelene Piškornice dr Ivica Jakupić podsjeća da prema Vladinoj odluci sve lokalne samouprave trebaju donijeti svoj Plan gospodarenja otpadom. Pravi način je, kaže, kružna ekonomija, odnosno recikliranje svih sekundarnih sirovina koje se mogu izdvojiti iz komunalnog smeća. Ponovo upotrijebi sve što možeš,  ono što je štetno treba učiniti manje štetnim a ostatak – ono što se više ne može oporabiti, treba deponirati na prikladno mjesto.

– Naši susjedi Slovenci vrlo su uspješni u odvajanju otpada. Recikliraju do 80 posto otpada i europski su primjer uspješnosti. Neki naši susjedi u Međimurju recikliraju do 60%. Naš je cilj da do 2020. recikliramo barem 20% otpada. A mi kasnimo u tehničkom dijelu – i podjela kanti i formiranja reciklažnih dvorišta. Uz to, kod nas ne djeluje ni burza sekundarnih sirovina.

Zelenoj Piškornici je neprihvatljivo i nemoralno da naši susjedi iz drugih županija ali i iz drugih krajeva Hrvatske svoje smeće dovoze u “naše” dvorište. Smatraju da svatko treba sanirati svoj otpad, tim više što lokacija na Piškornici zbog svojih geoloških odlika nije pogodna za odlaganje otpada. U našoj županiji, poglavito na Bilogori, ima terena pogodnih za posao gospodarenja otpadom, no o tome treba odlučiti struka, zaključio je dr Jakupić.

Trenutno aktualna lokacija preblizu je vodocrpilištu Ivanščak i prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, upozorava predsjednik Jakupić te pojašnjava da građanski stav žele izraziti lokalnoj vlasti:

– Prosvjedom, edukacijama i pritiskom javnosti nastojimo prisiliti vlast da promijeni strategiju razmišljanja o RCGO-ou. On, prema našem mišljenju nije potreban. Potrebna je nova deponija ali samo za interni otpad i ne na ovoj lokaciji.

Apsolutno je amoralno, totalno neprihvatljivo po bilo kojoj osnovi da netko svoje smeće baca susjedima, kao što je to slučaj na Piškornici, zaključuje Jakupić.

zatvori