Petak, 26. travnja 2024.

U Zajedničkim eko vrtovima osvanuo je – hotel za kukce

U subotu, 26. svibnja Koprivnička inicijativa volontera i aktivista – Udruga Kopriva kroz svoj program “Volonterski centar Koprivnice” na lokaciji projekta “Zajednički eko vrtovi” sudjelovala je u manifestaciji Hrvatska volontira.

Pridružila im se zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te s okupljenima izradila hotel za kukce od različitih materijala koji su se planirali baciti, poput paleta, stare cigle, suhog lišća, grančica, kore drveta i slično. Hotel će privlačiti razne korisne kukce na eko vrtovima koji smanjuju broj štetnika i bolesti, a i prirodni su oprašivači koji povećavaju prinose te tako vraćaju prirodnu ravnotežu i čuvaju biološku raznolikost.

Sam projekt „Zajednički eko vrtovi“ pokrenula je Udruga Kopriva i zahvaljujući podršci Grada Koprivnice započeo je 2014. godine. Danas, eko vrtove koristi 78 obitelji te za svoje potrebe sade razno povrće i poneko voće, te održavaju eko uzgoj, što znači da nastoje upotrijebiti sve iz prirode, od vlastitog eko gnojiva, slame, komposta, piljevine, do uzgoja domaćih vrsta povrća, začinskog bilja, pa čak i bobičastog voća. Vrt je pun raznog cvijeća i prirodnih ukrasa.

 

zatvori