Srijeda, 24. travnja 2024.
Home Aktualno TJEDNA PROGNOZA Nestabilno uz pljuskove, moguće i nevrijeme, a onda lagano prema ljetu

TJEDNA PROGNOZA Nestabilno uz pljuskove, moguće i nevrijeme, a onda lagano prema ljetu

0
TJEDNA PROGNOZA Nestabilno uz pljuskove, moguće i nevrijeme, a onda lagano prema ljetu
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Dnevne prognoze vremena već su dugo slične, gotovo ‘copy-paste’: nešto u stilu promjenjivo oblačno ili djelomično sunčano s lokalnim pljuskovima i temperaturom u rangu 20-i-nešto stupnjeva. To se neće značajnije promijeniti ni u tjednu u koji smo danas ušli.

Svemu je tome razlog uporno kruženje vlažnog zraka po visini. Atmosferski sustavi tijekom tjedna će mijenjati svoj položaj, ali naši krajevi trebali bi ostati onako negdje između, ni pod jakom ciklonom niti anticiklonom. Valja očekivati povremene pljuskove, a mjestimice će biti i pravih grmljavinskih nevremena. Gdje točno – nemoguće je reći. Prema kraju tjedna temperature bi trebale malo porasti.

ponedjeljak će dakle biti promjenjivo uz dosta sunca, ali i česte oblake. Kiše uglavnom ne bi trebalo biti, ali postoje određene šanse za razvoj lokalnih pljuskova, možda praćenih i grmljavinom, ponajviše tamo prema kraju dana i u večernjim satima. Bile bi to sporadične i lokalne nestabilnosti i neće zahvatiti veliko područje. Puhat će slab sjeveroistočni vjetar, a najvišu dnevnu temperaturu očekujemo oko 23 stupnja.

Utorak će biti nestabilniji. Bit će nešto sunca, ali u drugom dijelu dana, poslijepodne i navečer, očekujemo jači razvoj oblaka i pljuskove praćene grmljavinom. Ponegdje se može razviti i grmljavinsko nevrijeme, a nije isključena ni pojava tuče. Općenito, utorak će označiti početak višednevnog nestabilnijeg razdoblja. Grmljavinskih oblaka neće biti svugdje, ali tamo gdje pogode mogla bi pasti i veća količina kiše. Vjetar će biti uglavnom slab (osim, dakako, uz prolaz nevremena), ujutro ćemo mjeriti oko 14, poslijepodne okvirno oko 22 stupnja.

Srijeda će biti većinom oblačna, ali uz moguća sunčana razdoblja. Poslijepodne i navečer ponovno su mogući grmljavinski pljuskovi, ponovno lokalni po naravi. Opet postoji mogućnost nevremena. Vjetar slab, jutarnja temperatura oko 15, najviša dnevna oko 23 stupnja ili malo viša.

Četvrtak bi za nas ovdje na sjeveru Hrvatske mogao biti najnestabilniji dan tjedna – iako, to je zaista teško prognozirati. Kiša i pljuskovi te grmljavina bit će mogući tijekom cijelog dana. Zapuhat će lagani sjeveroistočni vjetar, no neće biti hladno; temperature će biti slične onima u srijedu.

U petak još ponegdje može biti pljuskova, ali općenito će biti više sunca i vrijeme će se polako stabilizirati. Bit će i toplije: ujutro oko 14 do 16, poslijepodne do 26 i više stupnjeva.

Vikend se zasad čini manje-više suh i pretežno sunčan, uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te prilično topao.

Općenito, prema kraju tjedna i prema kraju mjeseca prognoze upućuju na zatopljenje i ne baš velike količine oborina, ako ikakve. Ne može se baš još reći da nam se sprema nekakav val vrućina, ali da će temperature porasti – hoće. Uostalom, lipanj je u klimatologiji ipak prvi ljetni mjesec.

zatvori