Petak, 19. travnja 2024.

STRUČNI SKUP Geodeti iz sedam zemalja okupili su se u Koprivnici

Katastarski ured Koprivnica u ime Državne geodetske uprave domaćin je 35. po redu skupa geodetskih uprava Austrije, Slovačke, Slovenije, Češke, Mađarske, Italije – iz pokrajina Južni Tirol, Trentino i Furlanija – Julijska krajina te Hrvatske.

Ovaj stručni skup u Hrvatskoj se održava tek treći puta, u Koprivnici na temu “Razvoj katastra u digitalnom svijetu” raspravlja četrdesetak geodeta iz geodetskih uprava iz zemalja koje svoj katastar temelje na austro-ugarskoj izmjeri. Rekla je to pročelnica koprivničkog Područnog ureda za katastar Jelena Unger te dodala da hrvatski katastar nimalo ne zaostaje za drugima:

– Danas više nije u pitanju da li se u Hrvatsko nešto prevodi u digitalni oblik već kako ćemo to dalje u digitalnom obliku razvijati i koristiti. Državna geodetska uprava je tu daleko otišla naprijed. Čak smo u fazi da radimo i digitalne geodetske elaborate- znači da ovlaštenici, geodeti ne dolaze više u katastarski ured već sve predaju putem interneta, bez papira.

Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave ocijenio je koprivnički skup obostrano korisnim:

– Mi u Hrvatskoj sigurno imamo što naučiti od kolega, ali – bez lažne skromnosti, imamo što i pokazati. Jer svi hrvatski katastri u posljednje su dvije godine u zajedničkom informacijskom sustavu. Za to je trebalo puno volje, truda i rada. Osim toga, idući će tjedan u sabor na donošenje naš novi krucijalni zakon – Zakon o državno izmjeri i katastru nekretnina.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren ne dvoji da je upravo koprivnički katastar zasluženo domaćin ovog skupa, jer je jedan od najboljih u Hrvatskoj. A katarska izmjera – iako je u našoj županiji puno učinjeno, je nešto što stalno traje:

– Na sreću, ili na žalost, ovisi s kojeg se aspekta gleda – katastarska izmjera nikad nema kraja. Puno je onih netaknutih dijelova ali s druge strane i onih koji su već uređeni ali opet imaju potrebe za novim izmjenama. Tako da u katastarskoj izmjeri naše županije još ima puno posla. Žuapnija svake godine sufinancira neke od izmjera. Tako i sada imamo nekoliko ugovora za sufinancirane po našim općinama. A zahvaljujući našem katastru, to jako dobro ide.

Zadovoljstvo održavanjem katastarskog međunarodnog skupa u Koprivnici izrazio je gradonačelnik Mišel Jakšić. Prilika je to da se grad još jednom pohvali Palačom pravde. Riječ je o investiciji iz gradskog proračuna kojom su stvoreni vrhunski uvjeti za rad ali i tehnološki iskorak potreban za budućnost. A tema međunarodnog geodetskog skupa u skladu je s tehnolopškim strategijama grada Koprivnice, kaže gradonačelnik Jakšić:

– Mi u ovoj zemlji teško prihvaćamo da su digitalizacija, automatizacija, robotizacija, inovacija nešto što nije daleka budućnost već je u normalnom, razvijenom svijetu apsolutna sadašnjost. Nismo još napravili dovoljno koraka u tome, nismo proveli sve potrebne procedure da su brzaju procesi koji moraju da bismo imali efikasniju i jeftiniju javnu upravu te da bi naši građani imali što jeftinije, adekvatnije i brže usluge koje zahtijevaju od određenih službi, u ovom slučaju od Geodetskog ureda.

Geodetski stručni skup završit će sutra, a osim što će raspravljati o stručnim temama, okupljeni će imati prilike upoznati i naš zavičaj.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
zatvori