Petak, 29. ožujka 2024.

STIŽU NOVE OLUJE Meteorolozi izdali upozorenja, postoji opasnost od tuče

Nakon grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo Podravinu u večernjim satima srijede, za očekivati ih je – još. Tako glase aktualne prognoze vremena, ‘pojačane’ upozorenjima na mjestimične opasne vremenske prilike: obilne pljuskove, jak vjetar, grmljavinu pa čak i tuču.

Atmosfera će biti nestabilna sve do nedjelje i svakoga od sljedeća tri dana, uključujući i današnji, valja računati na moguće grmljavinske pljuskove ili nevremena. Za to je zaslužna mediteranska ciklona i pripadajuća joj hladna fronta koja nam se primiče iz smjera Jadranskog mora.

>> FOTO/VIDEO Munje su parale koprivničkim nebom

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak, najviše sunčanog vremena bit će na sjeverozapadu zemlje te u Slavoniji i Baranji, no i tamo se ponajprije navečer i krajem dana očekuju lokalne nestabilnosti. ESTOFEX je za unutrašnjost Hrvatske izdao upozorenje druge razine na opasne vremenske pojave, prije svega zbog obilnih oborina i moguće tuče, dok je Meteoalarm za naše područje “požutio” zbog šanse za grmljavinu veće od 70%.

Prema kraju dana naoblake će biti sve više. Razvoj grmljavinskih sustava ponajprije se očekuje nad gorjem te na teritoriju Bosne i Hercegovine i onda će, kao i jučer, krenuti na sjeverozapad i stići će do kontinentalne Hrvatske tijekom večeri ili noći na petak. Treba istaknuti da lokalnih nestabilnosti može biti i prije toga, od kasnog poslijepodneva nadalje. No, prognostički modeli (a s time se slažu i ESTOFEX i Meteoalarm) upućuju na mogućnost da žarište današnje grmljavinske aktivnosti bude zapadnije od nas, nad zagrebačkim i karlovačkim područjem. U tom slučaju dobar dio Podravine mogao bi ostati i suh. Ipak, budite spremni na moguće loše vrijeme potkraj dana.

Sličan scenarij čeka nas i u petak kada će pljuskovi biti rašireniji i gotovo će sigurno zahvatiti i podravski kraj. Po običaju, prijepodne će biti barem djelomično sunčano, a poslijepodne i navečer stižu pljuskovi i grmljavina uz mogućnost nevremena. Puhat će slab do umjeren jugoistočni vjetar, a i dalje će biti toplo: ujutro oko 13 do 15, poslijepodne oko 26 stupnjeva.

Nestabilna će biti i subota kada također valja računati na grmljavinske pljuskove ili olujna nevremena u drugom dijelu dana, ovoga puta uz sjeveroistočni vjetar. Moguće su i jače oluje uz tuču i jak vjetar.

Od nedjelje malo stabilnije.

zatvori