Petak, 19. travnja 2024.

POSKUPLJUJE DOM NA LENIŠĆU No, i dalje će ostati najjeftiniji u okruženju

Nakon 16 godina poskupjet će cijene usluga Doma za starije i nemoćne osobe na koprivničkom Lenišću.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić potvrdio je novinarima da ravnateljica i Upravno vijeće raspravljaju o povećanju cijene:

– Svjedoci smo da se u našem Domu cijene nisu mijenjale 16 godina. Naš je Dom najjeftiniji u Hrvatskoj. No, troškovi režija i života su porasli što iziskuje i povećanje cijena usluga u Domu. Župan do ovog trenutka još nije zaprimio službeni zahtjev za promjenom cijene. Kad ga zaprimi, o tome će se očitovati i dati ili ne dati suglasnost. Usprkos povećanju cijena, naš će Dom i dalje ostati najjeftiniji u županiji i okruženju.

Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.

A poskupljenju usprkos, nitko od stanara neće morati napustiti Dom, kaže dožupan Ljubić:

– Ni u kojem slučaju ne želimo da netko napusti Dom. Dapače, planira se podići kvaliteta sadržaja u Domu. Isto tako, proširio bi se stacionarni dio za nemoćne i nepokretne osobe tako da bi se usluge mogle pružiti svima kojima to treba, a i smanjile bi se liste čekanja.

Ravnateljica Vesna Križan rekla je pak Dravi.info da se ustanova kojom upravlja sve ove godine trudila pružiti korisnicima vrhunsku uslugu. No, nakon svih ovih godina, prisiljeni su prilagoditi se tržištu i povisiti cijenu. Njima slične ustanove to su učinile još 2013. godine, a koprivnički Dom će i s poskupljenjem biti jeftiniji od svih:

Vesna Križan. Snimio Marko Posavec.

– Jednokrevetna soba s balkonom dosad je koštala 2084 kune. Predlažemo da košta 3000 kuna, što je 40% više. No, smještaj u njoj tada će koštati 100 kuna dnevno, a za to korisnici dobiju vrhunski standard – skuhano, oprano, čisto; u papučama se odlazi liječniku i u crkvu, a tu su i frizer i kafić.

– Dvokrevetna soba s balkonom koštat će 80 kuna dnevno – umjesto sadašnjih 1853, poskupjela bi na 2500 kuna.

– Nepokretni korisnici smješteni su u dvokrevetnim sobama. To ih trenutno košta 2311, a poskupjelo bi na 3200 kuna.

S korisnicima su već odrađeni prvi razgovori i reakcije nisu negativne, kaže ravnateljica Križan. A bude li onih koji neće moći sami podmiriti poskupljenje cijena, uskočit će – prema važećim kriterijima – svojim sufinanciranjima država koja već i sada, uz našu županiju, pokriva korisnicima dio, a nekima i sve troškove za smještaj u domu.

Iako još nije definirano, u Upravi Doma na Lenišću se nadaju da će nove cijene primjenjivati od 1. kolovoza ove godine.

Za spomenuti je i da je na listi čekanja trenutno 2500 imena, a na smještaj u Dom čeka se dulje od osam godina.

zatvori