Petak, 29. ožujka 2024.

SDP SPREMAN ZA IZBORE Tko će biti kandidati za predsjednika?

Svi članovi s plaćenom članarinom bit će pozvani na unutarstranačke izbore i nove će čelnike birati po principu ‘jedan čovjek – jedan glas’. Odlučeno je to tijekom današnje sjednice glavnog odbora SDP-a što je održana u Zagrebu.

Izbori moraju biti provedeni do 30. lipnja, rekao je Dravi.info jedan od podravsko-prigorskih predstavnika u Glavnom odboru, Mladen Kešer iz Kalnika. On je, kako nam je rekao, inzistirao da pravo glasovanja imaju svi, bez obzira na plaćenu članarinu. No većina nije prihvatila njegov prijedlog.

Ni prijedlog Ivana Sabolića iz Legrada nije prihvaćen. On je predlagao da se izbori provedu elektroničkim putem, čime bi ojačala snaga i utjecaj općinskih organizacija. No taj je prijedlog, kako su mu poručili, trenutno prerevolucionaran. A svi koji žele pristupiti glasovanju, kaže Sabolić, moraju do 15. svibnja platiti članarinu.

Od predsjednika podravsko-prigorskog SDP-a Slavka Tucakovića doznali smo da je Županijski odbor odluku o raspisivanju izbora donio još na pretprošloj sjednici. Čekaju jedino službena pravila koja je danas utvrdio Glavni odbor stranke i spremni su, kaže, do 15. lipnja provesti izbore. Na upit koliko SDP ima članova u našoj županiji i koliko ih plaća članarinu, predsjednik Tucaković je odgovorio:

– Imamo oko 1.600 članova, a koliko ih plaća članarinu, to znaju samo u centrali u Zagrebu.

Tucaković još uvijek nije odlučio ni hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika županijskog SDP-a. O tome se, kaže, prvo mora konzultirati i dogovoriti s obitelji.

Ustupio Mladen Kešer.

A ni Mladen Kešer ni Ivan Sabolić još nisu konačno odlučili o kandidaturi za predsjednika podravsko-prigorskg SDP-a. Kešer nam je rekao da će odluku donijeti idući tjedan, i bez obzira kakva ona bila, javno će je obznaniti:

– Naš županijski odbor treba jakog predsjednika koji može provoditi progresivnu politiku i koji ima dobre rezultate u svom političkom životu. Treba se posvetiti radu u stranci i za narod – pojašnjava Kešer.

Legrađanin Ivan Sabolić odluku o kandidaturi objavit će u utorak. Sutra će, kaže, još razgovarati sa stranačkim kolegama, osobito onima koji obnašanju stranačke dužnosti, te funkcije gradonačelnika i načelnika. Za donošenje odluke važno mu je znati ima li stranka kandidata za župana. Smatra da SDP-u naše županije treba radišan predsjednik koji je među ljudima, a ostalo dolazi samo po sebi. Na upit Drave.info bi li želio biti novi podravsko-prigorski župan, Sabolić je rekao:

– Ne mogu sad odgovoriti na to pitanje, no uvjeren sam da bih to mogao raditi.

Spomenimo još da od 40.000 registriranih članova, prema službenim podacima SDP-a članarinu plaća njih oko 12.000. Za izbore u Gradu Zagrebu, Glavni odbor SDP-a je utvrdio posebna pravila.

Na sjednici Glavnog odbora stranke bio je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Kako je pozvan po dužnosti, bez prava glasa, nakon početka je napustio sjednicu.

zatvori