Subota, 20. travnja 2024.

PODIGNUTA NOVA ZELENA ZASTAVA Prestižan status međunarodne eko škole dobili i Novigraci

Ni kiša koja je pala neposredno prije, nije mogla umanjiti veselje koje se osjetilo zbog podizanja zelene eko zastave.

Osnovna škola „Prof. Blaž Mađer“ iz Novigrada Podravskog uspješno je svladala propisanih sedam koraka i uvrštena je u osamnaestu generaciju međunarodnih eko-škola.

Za to najviše zasluga pripada profesorici Valentini Šifkorn jer je upravo ona predložila da formaliziraju sve ono što ionako svakodnevno rade u školi. Kolege u zbornici to su i prihvatili jer svi u novigradskoj školi znaju kako se ophoditi prema okolišu, otpadu, energiji, vodi… Već se mogu pohvaliti proizvodima iz vlastitog vrta, a u planu imaju raditi na novim eko-projektima i poslovima vezanima uz ekologiju.

Pohvalivši angažman učenika i zaposlenika škole, ravnateljica Lidija Peroš ponosno je istakla: – Bit ćemo velika podrška i našoj Općini jer ćemo svojim djelovanjem raditi na podizanju svijesti naših mještana o gospodarenju otpadom. Uvjereni smo da će naš angažman prepoznati u Općini te da možemo računati na moralnu, ali i materijalnu potporu.

U novigradskoj školi već niz godina brinu o okolišu i zbrinjavanju otpada – plastike, papira, metala i bio-otpada, a svoje aktivnosti kane i proširiti, najavila je ravnateljica Peroš te pojasnila: – Naš Eko-kodeks ima mehaničko-prirodno-zdravstvenu poruku: „Volimo sport, volimo robotiku, radimo STEM i KT-e, al’ najviše volimo čistu prirodu i ponos smo svoje škole!“

Da se u novigradskoj školi dobro radi i da je prepoznatljiva, te može računati na potporu Županije, ali i matične Općine, potvrdio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Čestitajući što su stekli pravo certifikata međunarodne eko škole, podsjetio je da je i on rodom Novigradec, te pozvao upravu škole da prati natječaje:

– Uskoro će biti objavljeni natječaji za izradu projektne dokumentacije za energetsku efikasnost. Vjerujem da ćemo tako uspjeti ovoj zgradi osigurati novu fasadu i stolariju i učiniti ju energetski efikasnijom. No, najvažnije od svega je da ovdje ima djece koja vrijedno uče i postižu rezultate.

Koliko je Novigracima važan status međunarodne zelene eko škole, govori i činjenica da su svojoj novoj zastavi izabrali čak tri kuma. A premda je ravnateljica škole rekla da od njih – kako to i jest običaj, očekuju najviše potpore, kumstvo su spremno i rado prihvatili Dragutin Županić, Ivan Šapina i Davor Miklošić. Oni će poučavati učenike o eko uzgoju voća i povrća, o štetnicima i bolestima bilja, ali i o mogućnostima obrade biorazgradivog materijala, posebice drva.

zatvori