Srijeda, 24. travnja 2024.

OD JESENI Mladi trgovci iz koprivničke Srednje škole imat će više prakse i plaćat će im se staž

Srednja škola Koprivnica jedna je od devet škola s područja cijele zemlje u kojima će od jeseni početi eksperimentalna provedba novog strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije prodavač prema modelu dualnog obrazovanja.

Nastavu će prema novom kurikulumu od nove školske godine 2018./2019. godine pohađati jedan razred odnosno 21 učenik, Dravi.info je rekla ravnateljica koprivničke Srednje škole Manuela Gregurić.

Manuela Gregurić. Izvor: Srednja škola Koprivnica.

– Radi se o modelu dualnog obrazovanja što zapravo znači učenje kroz rad. Naime, prodavači su do sada imali praktičnu nastavu u jednom drugom obliku te im se nije pružalo toliko mogućnosti da na samom radnom mjestu steknu sva znanja koja su im potrebna – rekla je ravnateljica Gregurić.

Na taj način poslodavci neće morati dodatno osposobljavati mlade trgovce kad nakon škole dođu na radno mjesto jer će sve potrebno proći kroz srednjoškolsko obrazovanje, nastavlja ravnateljica Gregurić te dodaje kako će već u drugom polugodištu prvog razreda obavljati praksu. Nastava će tada biti organizirana po modelu tri dana u školi, a dva dana na praksi.

Srednja škola Koprivnica i njeni učenici sklopit će tada ugovor o dualnom obrazovanju s različitim gospodarskim subjektima. Najvažnije od svega – prema tom ugovoru učenici će već kroz školovanje skupljati godine radnog staža te će im praksa biti plaćena.

– Dogovoreno je da će biti plaćeni ovisno o gospodarskom subjektu – 10, 20 ili 25% prosječne neto plaće u RH, naravno sukladno broju dana koje će provesti na praksi.

Ravnateljica Gregurić dodaje kako su mnogi gospodarski subjekti podržali ovakav model dualnog obrazovanja jer su prodavači u Hrvatskoj postali deficitarno zanimanje, a neki su čak spremni učenike platiti i više nego što je dogovoreno na nacionalnoj razini.

zatvori