Srijeda, 27. ožujka 2024.

NOVO Ovo je portal koji će mladima olakšati upise u srednje strukovne škole

Kako bi se mlade potaknulo na upis strukovnih zanimanja, pogotovo onih deficitarnih, danas je na konferenciji za medije u županijskoj središnjici u Koprivnici predstavljen portal namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Cilj ove nove platforme je pružiti učenicima i roditeljima informacije vezane uz upis u strukovne škole. Zainteresirani tako na portalu mogu pronaći informacije o svim strukovnim školama na području županije, zanimanjima koja se u tim školama nude, stipendijama, ali i gdje se u sklopu pojedinog zanimanja može odrađivati praksa.

Projekt su zajednički osmislili i pokrenuli Koprivničko-križevačka županija, HGK – Županijska komora Koprivnica i Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije u suradnji s gradovima Đurđevcom, Koprivnicom i Križevcima i lokalnim strukovnim školama.

Snimila Sonja Barčanec.

– Naš je cilj da mladi usmjere svoj životni put na ovaj segment obrazovanja, a kasnije naravno i k tom segmentu tržišta rada jer je to sigurniji put u onom osnovnom smislu, a to je rješavanje pitanja zaposlenosti – rekao je župan Darko Koren.

Glavna misija radne skupine angažirane na projektu promocije strukovnih zanimanja je pobuditi svijest o onim zanimanjima za kojima je posljednjih godina iznimno smanjen interes, a koja su potrebna na tržištu rada.

– Svjedoci smo toga da na Zavodu za zapošljavanje imamo potrebe za nekim profilima radne snage, međutim na Zavodu takvih osoba nema. Nedostaje nam radne snage te bi na neki način željeli to promijeniti – rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić i dodao:

Snimila Sonja Barčanec.

– S obzirom na to da je internet trenutno najjači društveni medij, na ovaj će se način najlakše moći doći do informacija o tome što nosi pojedino zanimanje i koji su poslovi koji se u sklopu tog zanimanja rade jer npr. neka su zanimanja zvučna, no učenici ne znaju što uopće predstavljaju dok su neka zanimanja odbojna, a kroz 30 godina su se puno promijenila i drugačije se rade, a drugačije su i zarade. Za primjer možemo istaći građevinska zanimanja.

Promotori projekta trenutno obilaze podravsko-prigorske osnovne škole kako bi roditeljima prezentirali strukovna zanimanja. Nakon toga krenut će u izradu plana upisa učenika u srednje škole prema potrebama županijskog gospodarstva u školskoj godini 2018./2019.

zatvori