Subota, 20. travnja 2024.

NASTAVAK SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Iz rasprave o Piškornici: Župan ‘pere ruke’ i ‘ispada da se uvijek brani’

U Nadzornom odboru trgovačkog drušva Piškornica d.o.o regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjevereozapadne Hrvatske umjesto dosadašnjih pet bit će sedam članova.

Zeleno svjetlo za izmjenom društvenog ugovora dali su članovi skupštine Koprivničko-križevačke županije. Tako će uz predstavnike vlasnika, dakle četiri županije, među kojima je i naša, i Općine Koprivnički Ivanec, biti i predstavnik zaposlenika te jedan predstavnik koji će biti izabran na prijedlog ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša ili za upravljanje državnom imovinom.

Ovu odluku župan Darko Koren zatražio je od županijske skupštine kako bi – kao predstavnik jednog od vlasnika u skupštini Piškornice mogao staviti potpis na izmjene društvenog ugovora. No ta je točka dnevnog reda dala priliku i da oporbeni članovi skupštine ponovo županu postave pitanja o Piškornici.

Tako je SDP-ov Marko Fucak pitao župana zašto do sada na sjednicu županijske skupštine bio pozvan novi direktor Piškornice Mladen Ružman, zašto se ne provode nadzori pitke vode u okruženju Piškornice te je li pokrenuo tužbu protiv bivšeg direktora Mladena Jozinovića.

A Branka Mesarova iz HSS-a zanima zašto nadzorni odbor do sada još nije formiran.

U raspravu se svojim pitanjima uključio i Ivan Sabolić iz SDP-a. Ustvrdio je da su kolege vijećnici postavili dobra pitanja no župan na njih ne želi odgovoriti već sve usmjerava prema Upravi društva. Problematičnim smatra što, kako je rekao, župan pere ruke iako nije samo župan već i predsjednik skupštine Piškornice:

– Župane, imate odgovornu funkciju predsjednika skupštine i molim vas da je obnašate. Podržavam prijedlog o novoj tematskoj sjednici o Piškornici. Ako nemate odgovore na pitanja o temama koje zanimaju javnost, tada pozovimo i ostale župane, načelnika Općine Koprivnički Ivanec, koprivničkog gradonačelnika… Zadnji su nam puta govorili konzultanti gospodina Jozinovića i svima nam zamazali oči.

Da su članovi skupštine, osobito Sabolić, iznjeli nešto što ne može potvrditi, za govornicom je izrekao župan Darko Koren.

– Po ne znam koji puta ponavljam da sam rekao sve što znam. Ne mogu odgovarati na pitanja iz sfere operative, o tome može govoriti jedino Uprava Piškornice. Zaista čista srca i duše stojim pred vama i ispada da se uvijek branim. To je moja sudbina. Sve sam vam rekao.

Župan Koren je izvjestio i da je Skupština Piškornice donijela odluku da se pokrene adekvatni postupak protiv bivšeg direktora Mladena Jozinovića, te da je u tijeku formiranje Nadzornog odbora, no to prvenstveno ovisi o skupštinama županija i ivančekom Općinskom vijeću. A skupština naše županije, podsjetio je župan Koren, još je ranije donijela odluku da će naš predstavnik u Nadzornom odboru RCGO-a biti pročelnik za županijske financije Darko Masnec.

Zaključivši raspravu, predsjednik županijske skupštine Željko Pintar najavio je da će tematska sjednica o Piškornici biti održana sredinom lipnja.
A na današnju skupštinu, spreman odgovarati na pitanja, stigao je i direktor Piškornice Mladen Ružman sa suradnicima.

zatvori