Četvrtak, 25. travnja 2024.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U Koprivnici i Hlebinama ponovno zanimljivi programi i izložbe

Zanimljivim programima Muzej grada Koprivnice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja.

Tema izložbi i predavanja koje su tim povodom organizirane je “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”. Njome se pozornost pridaje novim komunikacijskim platformama s namjerom da muzeji ponude različite baštinske sadržaje zastupajući interese svih društvenih skupina i na taj način ih učine općim dobrom.

15.5. – 7.7.2018. / ĐURĐEVAC – SOŠICE

TREĆA SEZONA ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Drugom sezonom sustavnih arheoloških iskopavanja u srpnju i kolovozu 2017. godine istražena je većina građevinskih faza srednjovjekovnog sakralnog objekta. Preliminarni rezultati pokazuju kako se dalo razlučiti tri osnovne faze gradnje: Faza I koja se okvirno datira u 12.-13. stoljeće, Faza II u 14. stoljeće i Faza III u 2. pol. 15. stoljeća s trajanjem sve do početka 19. stoljeća. Iako su sve faze u niskom stupnju očuvanosti zidanih struktura (zidovi, temelji, popločenja itd.) bilo je moguće razlučiti njihove tlocrtne oblike u vidu ukopnih rovova i određenom broju sačuvanih zidova. Postoji mogućnost kako na lokalitetu postoji i drvena crkva iz 11. stoljeća, a ispod temelja najstarije faze dokumentirane su zapune grobnih raka što znači kako je moguće očekivati groblje na redove bjelobrdske kulture stoljeću. U 2018. godini u planu je istraživanje groblja na prostoru svetišta i oko njega kako bi se dobio uvid u apsolutnu kronologiju lokaliteta. Predviđena je sonda 15 x 15 m kojom bi se obuhvatio dovoljan prostor za istraživanje i razumijevanje odnosa crkva-groblje. Na tom dijelu lokaliteta očekuju se najvrjedniji nalazi budući da je to obično mjesto ukopa višeg staleža. Kako se prostor kao groblje koristi od 10./11. pa do 15./16. stoljeća očekuje se istraživanje 100-tinjak grobnih cjelina. Po dovršetku iskopavanja provest će se antropološka analiza osteološkog materijala i C14 analize kako bi se dobili elementi za kvalitetnije razumijevanje lokaliteta i apsolutno datiranje pojedinih faza.

 

16.5.2018. / 18:00 SATI / MUZEJ GRADA KOPRIVNICE

PODRAVINA KAKVU U SRCU NOSIMO I OD ZABORAVA ČUVAMO

Prezentacija nematerijalnih kulturnih dobara (ivanečki vez, bregovska pita, slikanje na staklu) i kulturne baštine Podravine, u organizaciji Muzeja grada Koprivnice i Dječjeg vrtića „Vrapčić“ Drnje koje će kroz story telling-priču o „Vendeku i Vendici“ na neformalan i zabavan način povezati nekoliko generacija posjetitelja, od najmlađih djece predškolske dobi iz devet podružnica dječjeg vrtića Vrapčić pa sve to starijih, nositelja baštine. Tako će pod motom „Kaj je najslajši, dok je najmlajši! Dok se male roke z velikemi slože, sakaj se napraviti može!“ djeca iz Sigeca u suradnji s Udrugom žena izraditi tradicijski nakit i ukrase od krep papira i prirodnih materijala. Lokalno-regionalne specijalitete Đelekovca i Koprivničkih Bregi – (pužiraki, jelo od tijesta i bregovsku pitu i zelje ) pripremit će djeca zajedno s bakama, nositeljicama tradicijskog umijeća, dok će djeca iz dječjeg vrtića u Hlebinama predstaviti tehniku slikanja na staklu specifičnu za Hlebine sa slikarima, također nositeljima umijeća. Pod motom„ A Zsdalai kertek alat“ djeca iz vrtića Ždala izvest će igre i brojalice na mađarskom jeziku kao i djeca iz dječjeg vrtića Gola te Glogovca prezentacijom starih običaja mjesta Gola u suradnji s udrugama žena. Posebnosti „drnjanskog“, peteranskog“ i „ivanečkog“ veza predstavit će djeca iz vrtića u Drnju, Koprivničkom Ivancu i Peterancu u suradnji s nositeljicama tradicijskog umijeća.

 

17.5.2018. / 11:00 SATI / KOPRIVNICA, ESTEROVA 19

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “E19 ZA MUZEJSKI TRG”

Već se nekih 6-7 godina u kulturnim krugovima Koprivnice priča i raspravlja o Muzejskom trgu (kvartu), ali se do danas nije previše napravilo. Kako je riječ o sveobuhvatnom projektu koji uključuje obnovu i potpuno suvremeno stavljanje u funkciju nekoliko objekata (Muzej, Kuća Malančec, Esterova 19) potreban je sveobuhvatan pristup u projektiranju i organizaciji tog prostora, kao i određivanje namjene, te mala doza sreće u potrazi za financiranjem istih. U tom smislu treba reći kako je u tijeku projektiranje energetske obnove zgrade muzeja u sklopu RefurbCulture, dovršena je i za prijavu na natječaj spremna sva potrebna dokumentacija za Kuću Malančec koji je bio u najavi od 31.3.2017. godine i moguće je da se otvori do kraja 2020. godine, a prije nekoliko tjedana uspješno je dovršen proces rješavanja imovinsko-vlasničkih odnosa uz neobaroknu kuću na adresi Esterova 19. Kakvi su daljnji planovi s tom „ruševinom“ u gradu Koprivnici, koju bi ulogu preuzela u Muzejskom trgu i koji je model njene obnove predstavit će se javnosti u suradnji s koprivničkim projektantskim uredima.

 

18.5.2018. / 18:00 SATI / MUZEJ GRADA KOPRIVNICE

TRAG DOBROTE: 20 GODINA VARAŽDINSKE BISKUPIJE

Izložba kroz 313 kataloških jedinica (liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne antikne knjige, dokumenti, fotografije, nova biskupijska izdanja) multimedijom, brojnim tekstovima predstavlja najvažnije događaje iz povijesti i djelovanja te ustroja Varaždinske biskupije obznanjenom Papinskom bulom Ivana Pavla II. od 5. srpnja 1997. godine te je za njezinog prvog biskupa imenovao mons. Marka Culeja, dotadašnjeg pomoćnog zagrebačkog biskupa.

 

18.5.2018 / 19:00 SATI / GALERIJA KOPRIVNICA

POMMER 1856 / GOJEVIĆ 2016: FOTOGRAFIČNE SLIKE NAŠIH NARODNIH SPISATELJAH

Ova izložba rezultat je suradnje Muzeja grada Zagreba, Hrvatskog državnog arhiva i Muzeja za umjetnost i obrt. Prvi dio izložbe posvećen je Franji Pommeru, doseljeniku iz Danske i prvom zagrebačkom fotografu s registriranim atelijerom te ujedno i autoru prvog fotografskog projekta izvedenog u Hrvatskoj: Fotografične slike naših narodnih spisateljah iz 1856. godine. Na izložbi je objedinjen izbor od s sačuvanih fotografija Franje Pommera, a koje se čuvaju u tri institucije, i predstavljen kronološki kroz tri razdoblja djelovanja ovog zagrebačkog fotografa. Koncepcija ovog dijela izložbe slijedi istraživanje Hrvoja Gržine, višeg arhivista i pročelnika Središnjeg fotolaboratorija u Hrvatskom državnom arhivu. Drugi dio izložbe posveta je Pommeru suvremenog fotografa Roberta Gojevića, koji je po uzoru na Pommera snimio petnaest portreta suvremenih hrvatskih pisaca. Fotografije je snimio mokrim kolodijskim postupkom te ih umnožio kao otiske na slanom papiru, koji je u ranoj fazi djelovanja koristio i Pommer.

 

18.5.2018. / 10-16 SATI / GALERIJA NAIVNE UMJETNOSTI U HLEBINAMA

BORBA TITANA: IVAN I JOSIP GENERALIĆ U HLEBINAMA

Posjetite tek otvorenu izložbu koja pruža pregled privatne zbirke Gorana Generalića, nasljednika obitelji Generalić. Zbirka čuva neka od remek-djela velikana naive Ivana Generalića (Rogati konj, Gatara, Bijeli mačak…) te njegovog sina Josipa (Sophia Loren, Jezik Johna Lennona, Ljubav leptira i šišmiša…) iz različitih faza njihova stvaralaštva. U Studiju Galerije istovremeno možete pogledati fotodokumentaciju izgradnje i otvorenja Galerije prikupljene iz privatnih kolekcija ili arhiva Muzeja grada Koprivnice.

 

19.5.2018. / 19:30 SATI / MUZEJ GRADA KOPRIVNICE – VELIKO DVORIŠTE

ZVJEZDANA NOĆ: IMPRESIJE SREDNJOEUROPSKE KNJIŽEVNOSTI

Koprivničke artikulacije u sklopu „Alpe Jadran festivala mladih pisaca“ po treći puta s Muzejom grada Koprivnice organiziraju književnu večer u velikom dvorištu Muzeja. Ove godine u Podravinu dolazi šestero autora: Theodora Bauer iz Austrije, Miklos Benedek i Szabina Ughy iz Mađarske, Tomo Podstenšek i Ana Schnabl iz Slovenije te domaći predstavnik Andrija Škare. Tijekom tri dana oni će formalno i manje formalno gostovati u školama i na drugim mjestima. Festival mladih pisaca omogućili su Savez Alpe-Jadran i njegova članica, Koprivničko-križevačka županija, a među ostalima u projektu sudjeluju i srednje škole iz Koprivnice i Križevaca te, od ove godine, i Sveučilište Sjever.

 

18. – 20.5.2018. / GALERIJA NAIVNE UMJETNOSTI U HLEBINAMA

5. MEĐUNARODNA UMJETNIČKA KOLONIJA: „ALPE ADRIA SRCE NAIVE“

Manifestacija se održava u partnerstvu Koprivničko-križevačke županije (CRO), Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije (CRO), Muzeja grada Koprivnice (CRO), Udruge hlebinskih slikara i kipara naive (CRO), Općine Hlebine (CRO), LAG-a Podravina (CRO ), Turističkog društva Ptuj i DLU RIFNIK iz Šentjura (SLO), Folklorne grupe „Hajdenjaki“ Unterpullendorf i LIKUD-a (A) te Centra za kulturu Letenye (HU). Cilj umjetničke kolonije „Alpe Adria srce naive“ je promocija naivne i tradicionalne umjetnosti u regijama članicama Saveza Alpe Jadran, te će manifestacija okupiti umjetnike iz regija članica Saveza i šire.

zatvori