Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koprivnički Crveni križ prikupljenim dozama krvi zadovoljava sve potrebe naše bolnice, a krvi ima i za druge

Povodom Tjedna Crvenog križa te Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca župan Darko Koren održao je prijem za predstavnike županijskog i gradskih društava Crvenog križa kojemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Župan je predstavnicima Crvenog križa zahvalio na dolasku i dosadašnjoj suradnji te čestitao na svim pozitivnim pokazateljima njihovog djelovanja, što se posebno odnosi na jednu od najznačajnijih aktivnosti – dobrovoljno darivanje krvi.

– Županija je već niz godina prva u Hrvatskoj u dobrovoljnom darivanju krvi, što dokazuje vašu organiziranost i predanost poslu koji obavljate. Prosjek darivanja krvi u prošloj godini je 7,31 na 100 stanovnika, na što smo zbilja ponosni, a potrebno je naglasiti i rad društava s mladima gdje se provode kontinuirane edukacije i pripreme za natjecanja. Na području Županije prošle je godine prikupljeno 8,5 tisuća doza krvi, što čak premašuje potrebe naše bolnice, te je za ovako malu županiju zaista impresivno. Još jednom vam od srca čestitam na svim rezulatima, trudu i angažmanu te vam želimo mnogo uspjeha i daljnjem djelovanju – kazao je župan.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Dubravka Jaković zahvalila je županu i suradnicima na prijemu, ali i na dugogodišnjoj suradnji, potpori i razumijevanju za potrebe Crvenog križa. Što se tiče projekata, kao najvažniji navela je FEAD projekt koji financira Europska unija koji se provodi i u svim gradskim društvima, s ciljem pomoći socijalno ugroženim obiteljima kroz podjelu paketa hrane i higijene. Prošle je godine podijeljeno oko 10 tisuća paketa, a glede darivanja krvi, predsjednica Jaković istaknula je kako je županija već šestu godinu prva u Hrvatskoj prema broju prikupljenih doza s obzirom na broj stanovnika.

– Prošle smo godine imali i 306 novih darivatelja krvi, što je za svaku pohvalu, a ponosni smo i na 100 aktivnih članova Kluba 100. Njihova humanost je neprocjenjiva jer znamo da darivanjem krvi sa svakom dozom možemo spasiti tri ljudska života. Ponosni smo i na naš županijski interventni tim, naše volontere i mlade, a ekipa Srednje škole Koprivnica sutra putuje u Vinkovce na državno natjecanje u pružanju prve pomoći. Velika zahvala svima koji na bilo koji način pomažu i sudjeluju u radu našeg društva, hvala svim Podravcima i Prigorcima na njihovoj plemenitosti i humanosti i spremnosti da pruže ruku prijateljstva te svojim djelovanje pruže primjer mladima – dodala je predsjednica Jaković.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa te koprivničkog Gradskog društva Adela Sočev pojasnila je kako Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava tri značajne obljetnice i to 140 godina od osnutka Hrvatskog Crvenog križa u Hrvatskoj, 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi i 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa.

– Svaki deseti stanovnik koprivničke Podravine je dobrovoljni darivatelj krvi, a prikupljenim dozama uspijevamo zadovoljiti sve potrebe koprivničke bolnice te pomagati drugim županijama. Darivatelji su pokazatelj humanosti, ponosni smo njih te zahvaljujemo Županiji što je prepoznala njihovu vrijednost i nagradila ih – kazala je ravnateljica Sočev.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Od ostalih djelatnosti koprivničkog Gradskog društva, ravnateljica Sočev istaknula je pučku kuhinju preko koje svakodnevno skrbe o 170 osoba, Socijalnu samoposlugu te projekt “Volimo volontiranje” preko kojeg se zapošljavaju stručne osobe i potiče volontiranje u školama. Također je dodala kako će Tjedan Crvenog križa obilježiti primanje 300 prvašića koprivničkih gradskih škola u podmladak, što se će održati sljedećeg utorka, te je zahvalila volonterima, članovima i darivateljima na svemu što čine za Crveni križ.

Tjedan Crvenog križa traje od 8. do 15. svibnja, a započeo je obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi.

zatvori