Subota, 20. travnja 2024.

IZLOŽBA U MRTVAČNICI Sedmero koprivničkih fotografa priča vizualnu priču o gradskom groblju

Izložba fotografija koje pričaju priču o gradskom groblju Pri Svetom Duhu danas je otvorena u nekadašnjoj mrtvačnici u Koprivnici.

Njenim otvorenjem počeo je Tjedan upoznavanja groblja Europe koji se u našem gradu obilježava zahvaljujući Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac.

Izložba koju je osmislila Draženka Jalšić Ernečić objedinjuje umjetničke i dokumentarne fotografije Tine Antolić, Ivana Brkića, Matije Gudlina, Marija Kosa, Bojana Koštića, Marija Periše i Borisa Vargovića.

– Kroz razgovor s fotografima odabrala sam njih sedmero i njihove fotografije zaista treba vidjeti. Krenuli smo zapravo sa starim povijesnim fotografijama od 1945. godine pa do danas. Prva ideja bila nam je da napravimo izložbu na otvorenom, no ipak smo se odlučili za bivšu mrtvačnicu koja je zapravo sjajan izložbeni prostor. Da nije na ovom prostoru vjerojatno bi svi u njemu htjeli izlagati – ispričala nam je autorica i kustosica izložbe.

Svečanost otvorenja izložbe uveličali su učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić Vedran Momčilović, Teo Čokonaj i Tomislav Matijević, a otvorila ju je zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec.

Izložbu možete razgledati do 3. lipnja.

Inače, u sklopu obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe sutra je na programu edukativna šetnja po gradskom groblju. Pod vodstvom povjesničara Hrvoja Petrića tako ćete moći čuti životopise nekih od najpoznatijih osoba koje su na njemu sahranjene. Okupljanje je kod kapele sv. Duha u 18 sati.

zatvori