Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Župan Koren primio medicinske sestre i čestitao im njihov dan

Župan Darko Koren jutros je održao prijem za medicinske sestre kako bi im čestitao Međunarodni dan sestrinstva koji se obilježava sutra, 12. svibnja u spomen na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Zahvalivši sestrama na doprinosu zdravstvenom sustavu koji je jedno od najvažnijih područja svake zajednice, župan je kazao kako svaki čovjek u današnje vrijeme očekuje pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, ne pitajući se koliko odricanja i rada stoji iza toga. Ujedno se osvrnuo na planove Županije po pitanju investicija u zdravstvo.

– Županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova, zaista mnogo ulaže u taj sektor, a ova će godina biti obilježena velikim projektima. Najveći je onaj naše koprivničke Opće bolnice gdje je pripremljen projekt vrijedan 36 milijuna kuna ulaganja u dnevne bolnice, a u provedbi je i projekt POZDRAV, vrijedan 8 milijuna kuna koji ima za cilj podizanje zdravstvene usluge primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja i ambulantama u općinama. Naravno, uz materijalnu, važna je i ljudska komponenta na koju i ne možemo toliko utjecati, što je jedan od najzahtjevnijih zadataka koji zajedničkim naporima moramo riješiti – kazao je župan

Dodavši kako je Županija ponosna na podružnicu Hrvatske udruge medicinskih sestara, koja je jedna od najstarijih i broji preko 200 članova, župan je sestrama još jednom zahvalio na svemu što daju za zajednicu kroz svoj poziv te im poželio daljnji uspješan rad.

Glavna sestra koprivničke bolnice Ružica Evačić govorila je o II. Kongresu sestrinstva Koprivničko-križevačke županije pod nazivom „Kompetencije kao smjernice prema konceptu moderne prakse“ koji je održan danas, a organiziran je sa željom da se okupe sve medicinske sestre u Županiji.

– Kongres uvijek ima za temu aktualnu problematiku. Prošle smo godine govorili o komunikaciji, a danas ćemo se, između ostalog dotaknuti cjeloživotnog učenja i razlike između obrazovanja i učenja. Moramo progovoriti o kompetencijama medicinskih sestara, što se posebno odnosi na one koje su došle do određenog akademskog napretka, obzirom na to da javnost nije dovoljno upoznata s time. Neke od sestara, jednako kao i liječnici, usko su specijalizirane u svom poslu, ali se to ne primjećuje. Ovaj kongres nam je važan zbog razmjene razmišljanja i stavova, ne samo sestra nego i ostalih bliskih profesija, a doprinijeti će svemu onome za što se zalažemo – napomenula je sestra Evačić.

Predsjednica županijske podružnice HUMS-a Marina Friščić zahvalila je županu na prijemu te je istaknula odličnu suradnju sa Županijom koja sudjeluje u brojnim aktivnostima koje organiziraju.

– Uvijek ste nam davali podršku i bili nam pokrovitelj, što se vidi na letku koji smo prigodno izdali. Što se tiče Dana sestrinstva i kongresa, slažemo se da moramo dići našu profesiju na visoku razinu. Postoje visoko obrazovane sestre i to moramo jasno reći jer nisu prepoznate u sustavu zdravstva. Što se tiče sutrašnjeg dana, podržat ćemo Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i zajedno s njima ići na mirni prosvjed u Zagreb kako bismo doprinijeli rješavanju našeg statusa. Ovogodišnji slogan HUMS-a je „Glas medicinskih sestara za osobe s invaliditetom“ , a mi ćemo, shodno tome, 2. lipnja u Đurđevcu podržati osobe oboljele od multiple skleroze gdje ćemo hodati za njih i održati predavanje – kazala je predsjednica Friščić, dodavši kako HUMS ima 35 podružnica u Hrvatskoj i 23 stručna društva.

Sindikalna povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara za sve zdravstvene ustanove u Županiji Ljiljana Sambol na kraju je pojasnila kako sindikat djeluje već 27 godina, što će se obilježiti prosvjedom u Zagrebu kako bi ukazali na probleme u zdravstvenom sustavu. Javnost planiraju upoznati s nekoliko tema: manjkom medicinskih sestara, nedovoljnim vrednovanjem njihovog obrazovanja, zaštitom prava iz radnog odnosa, poboljšanjem uvjeta rada, nužnosti pravedne plaće te očuvanje digniteta profesije. Također je poručila kako je sestrinstvo profesija koja se radi s ljubavlju i traži puno odricanja.

Prijemu za medicinske sestre prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

zatvori