Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Obilazeći posljednja počivališta poznatih sugrađana Koprivničanci slušali zanimljive priče o povijesti grada

Povijesno društvo Koprivnica jučer je za zainteresirane građane organiziralo edukativnu šetnju koprivničkim grobljem Pri Svetom Duhu.

Tridesetak Koprivničanaca slušalo je priče povjesničara Hrvoja Petrića o desetak grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju. Obiteljske grobnice i kapelice posljednje su počivalište brojnih poznatih Koprivničanaca koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju Koprivnice, Hrvatske, ali i šire.

Uz zanimljive priče o, između ostalih, gradonačelniku Josipu Vargoviću, obiteljima Malančec i Sulimanović, učitelju i komediografu Đuri Esteru zainteresirani građani razgledali su i izložbu fotografija koja je postavljena u nekadašnjoj mrtvačnici.

Podsjetimo, jučerašnja edukativna šetnja dio je Tjedna upoznavanja groblja Europe kojeg u Koprivnici obilježavamo zahvaljujući Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac.

– Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antropologijskim djelima koja krije naše groblje. Na ovaj način građani Koprivnice dobili su mogućnost podsjetiti se na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen – poručili su iz Komunalca.

 

prof Hrvoje Petrić o povijesti koprivničkog groblja

Objavljuje Drava.info u 29. svibnja 2018

 

 

O koprivničkom groblju s Hrvojem Petrićem

Objavljuje Drava.info u 29. svibnja 2018

 

zatvori