Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: TRAG DOBROTE Izložba o 20 godina Varaždinske biskupije otvorena u koprivničkom Muzeju

Izložba ‘Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije’ otvorena je večeras u Muzeju grada Koprivnice.

Kako bi prikazala najvažnije događaje iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, autorica izložbe Irena Gotal, inače voditeljica biskupijske knjižnice, izabrala je 313 kataloških jedinica:

– Varaždinska biskupija osnovana je bulom pape Ivana Pavla II. 5. srpnja 1997. godine. Svečano ustoličenje prvog biskupa Marka Culeja bilo je 28. rujna iste godine. Budući da je program njegove službe bio približiti evanđelje Isusa Krista, ne samo vjernicima već i svakom čovjeku dobre volje zalažući se za život i mir, biskup Culej sa svojim je suradnicima prionuo organizaciji pastoralnog, misijskog i karitativnog djelovanja, ostavljajući trag dobrote u svakom čovjeku kojega je susreo. Nebeskim zaštitnicima naše biskupije imenovani su sveti Marko Križevčanin i blaženi Alojzije Stepinac. Drugi varaždinski biskup, monsinjor Josip Mrzljak, ustoličenjem 31. ožujka 2007. nastavio je hod biskupije u službi evanđelja činieći i zalažući se za dobro. Osnivanjem novih župa, izgradnjom centralnih ustanova i osnivanjem pojedinih ureda, otvaranjem knjižnice i duhovnih centara, biskupija pokazuje namjeru širokog djelovanja za dobro ljudi. Ovom izložbom željeli smo zaokružiti taj dvadesetogodišnji rad.

Između ostaloga, izloženi su originalni dokumenti: papin dokument ustanovljenja Varaždinske biskupije, dokumenti imenovanja mons. Marka Culeja za prvog biskupa, kao i njegovog nasljednika mons. Josipa Mrzljaka. Zahvaljujući ovoj izložbi u koprivničkom je muzeju izložbena i nedavno restaurirana najstarija knjiga u vlasništvu Biskupijske knjižnice Varaždin iz zbirke Čazmansko-varaždinski kaptol. Riječ je o takozvanom Zagrebačkom misalu iz 1511. godine. Ima drvene korice obučene u kožu s metalnim kopčama, a obuhvaća 331 stranicu. Prvih 46 stranica sadrži kalendar i Kanon, a drugi dio sadrži Mise. Misal sadrži i brojne notne zapise i grafičke priloge, otisnute tehnikom drvoreza. Početna slova (inicijali) na početku svakog odlomka bogato su ukrašena, a početak svake Mise ukrašen je drvorezima s motivima iz Evanđelja.

Među izlošcima su i osobni predmeti varaždinskih biskupa – obiteljske fotografije, ručni sat i krunica biskupa Marka Culeja, te osobne fotografije aktualnog biskupa Josipa Mrzljaka. Među njima i fotografija s krizme našega biskupa i njegovog firmanog kuma, blaženika kardinala Alojzija Stepinca.

Postavljanjem ove izložbe u Koprivnici zadovoljan je i biskup Josip Mrzljak koji je prilikom svečanosti otvorenja rekao:

– Ova nas izložba želi podsjetiti na proteklih 20 godina. Za povijest Crkve to je malo, no kad govorimo o ovom području, to je značajno razdoblje. Naša je biskupija uz Požešku osnovana izuzimanjem iz jedne od najvećih u Crkvi, Zagrebačke. A kako se biskupije osnivaju da bi se približile ljudima, i ova naša ima taj zadatak. Prije 20 godina naša je biskupija imala oko 380.000 stanovnika i nešto manje vjernika. Danas nas je 20.000 manje. Depopulacija je veliki problem naše domovine. Crkva želi biti s ljudima i djelovati među njima. To želimo i dalje činiti, poglavito na dobrim temeljima koje je za život ove naše Varaždinske biskupije postavio moj prethodnik i prijatelj, biskup Marko Culej.

Od biskupa Mrzljaka doznali smo i da naša biskupija ima 105 župa, te da s iznimnim zanimanjem prati događaje u našoj Koprivnici. Prisjetio se da je upravo ovdje bio na službi kao kapelan 1970. i 1971. godine. Tad je Koprivnica bila jedna župa, svetog Nikole biskupa, a koliko se grad razvio, govori i podatak da je danas podijeljena u osam župa.

Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja. Potom će gostovati u Lepoglavi.

Susret s medijskim djelatnicima

Vrijedno je spomenuti da je biskup Mrzljak uoči otvaranja ove izložbe u pastoralnoj dvorani koprivničke Župe svetog Antuna Padovanskog ugostio koprivničke novinare. Uvažio je nemogućnost da se odazovu njegovu tradicionalnu susretu što ga povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije organizira u Varaždinu.

Moto susret bila je ovogodišnja poruka pape Franje “Istina će vas osloboditi! Fake news i novinarstvo mira”.

Biskup Mrzljak i njegovi suradnici razmijenili su mišljenja s koprivničkim novinarima te razgovarali o problematici praćenja vjerskih događaja.

zatvori