Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Trgovci iz cijele Hrvatske okupili su se u Koprivnici, Koren im poručio: Vi niste mali, vi ste veliki

Koprivnica i Podravka ugostile su 11. po redu Susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore.

Riječ je o susretu koji svake druge godine organizira Ceh trgovine HOK-a, a njegov cilj iznio je predsjednik Ceha i član organizacijskog odbora susreta Mladen Malta:

– Teme koje je predložio naš Ceh dobar su temelj za razmjenu iskustava i raspravu s predstavnicima nadležnih institucija o mogućnostima rješavanja brojnih otvorenih pitanja hrvatske obrtničke trgovine. Također, ovo je prilika za susret, povezivanje i stvaranje novih kontakata među trgovcima iz cijele Hrvatske.

Partner susreta ove godine je Podravka koja je u svojim prostorima ugostila sudionike, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Župan Darko Koren na otvorenju skupa posebno je naglasio značaj malih trgovaca i odao priznanje njihovoj upornosti:

– Došao sam do zaključka da svi vi, koji se danas na ovome susretu etiketirate kao mali trgovci, ja osobno mislim da ste vi veliki trgovci. Jer, lako je biti veliki trgovac u velikim sustavima gdje je sve posloženo i gdje iza vas stoji sustav i kapital. Tu nije neki kunst biti trgovac, to bih čak i ja mogao biti, a da ne prodajem maglu kao političar. Ali biti trgovac u malom sustavu koji ste sami stvorili od nule, to je za mene veličina i uspjeh svakog od vas.

Situacija u obrtničkoj trgovini nije nimalo bajna, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec:

– Ne cvjetaju ruže, nisu nikad cvjetale, no sve je lošije, upravo za malu trgovinu koja je u velikom padu u posljednjih godinu dana: više od 250 trgovina je zatvoreno.

Upravo stoga u Koprivnici su tijekom dva dana boravili obrtnici i trgovci iz cijele Hrvatske, zajedno s predstavnicima resornog ministarstva i državnih institucija, trgovačkih udruga, trgovačkih lanaca i tvrtki, profesionalnih organizacija i dužnosnicima komorskog sustava. Kroz izlaganja i panel rasprave razmotrili su aktualnu trgovačku problematiku, razmijenili iskustva i predlagali mogućnosti za očuvanje i unaprijeđenje obrtničke trgovine.

zatvori