Četvrtak, 28. ožujka 2024.

EPILOG PREKINUTE SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Sabolić: Koren više nema većinu, Koren: Naravno da to nije točno

Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke županije ponovno će se okupiti idući tjedan u četvrtak.

Za tad je najavljen nastavak sinoć prekinute sedme sjednice, koju su nakon 25. točke i šest sati rasprave napustili članovi SDP-a, Hrvatskih laburista, HSS-a, a onda i neki iz Lackovićevog tabora. Da oporbeni klub SDP – Hrvatski laburisti nije odgovoran za nedostatak kvoruma, Dravi.info je pojasnio njihov predsjednik, SDP-ov Ivan Sabolić:

– Mi nismo odgovorni za nedostatak kvoruma. SDP nije dio vladajuće koalicije koja bi si sama trebala osigurati većinu, odnosno kvorum u Skupštini. Također smatramo da nismo samo mi napustili sjednicu, već i pobornici te velike koalicije – zastupnici gospodina Lackovića koji su također napustili sjednicu. Smatramo da Darko Koren polako gubi većinu i nema konce u svojim rukama. Prvenstveno je to zbog događaja oko Piškornice koje možemo usporediti s “aferom Borg”, odnosno Agrokorom na državnoj razini. Zato željno isčekujemo dolazak Željka Lackovića, HDZ-ovog čovjeka, koji u Saboru drži većinu Andreju Plenkoviću. Vjerujemo da kad riješi problem Agrokora potom može riješiti i spašavanje našega župana Darka Korena.

Evo i što o Sabolićevoj tvrdnji da gubi većinu u Županijskoj skupštini kaže prozvani župan Darko Koren:

Snimio Marko Posavec.

– Naravno da to nije točno! To je interpretacija koja odgovara oporbi. Mi ćemo sigurno u nastavku sjednice (u četvrtak, 24. svibnja, op. a.) imati većinu. Oni su iskoristili trenutak kad pozicija nije imala dovoljan broj članova tog trenutka prisutan na sjednici i izašli su iz vijećnice. To je već poznata metoda koja ništa ne govori. Mi ćemo u nastavku sjednice imati većinu i donijeti sve odluke koje su na dnevnom redu nastavka sjednice.

Dijelu članova Županijske skupštine nije se svidio ton i način odvijanja jučerašnje sjednice, dodatno je pojasnio njihov vođa Sabolić:

– Nismo htjeli biti dio tako nekulturne i necivilizirane Županijske skupštine u kojoj je župan koji viče, prijeti i galami, a predsjednik Skupštine ga ne upozorava. Onda na žalost mi svi ispadamo nekulturni, a cijela Županijska skupština se pretvara u dramu, a ne u parlamentarnu demokraciju.

Da pitanje Piškornice značajno opterećuje naš politički prostor, iznimno je došlo do izražaja i na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine. Župan Koren za sad nema odgovor na pitanje kad će to prestati:

– To bih i ja volio znati. Smatram da sam dosad izrekao sve što sam mogao i trebao po tom pitanju. Ne osjećam potrebu nešto dodatno povrh toga. Koprivničko-križevačka županija ima 22,5% vlasničkog udjela u Piškornici, kojeg po odluci Županijske skupštine i društvenom ugovoru zastupa župan. Donosim one odluke za koje sam ovlašten ili one za koje kao župan imam ovlasti. Tu nemam što posebno reći. Problematika se usmjerava prema politici jer je to jedina mogućnost koju oporba vidi za svoje aktivnosti. Zaista o tome ne mislim polemizirati, no prisiljen sam odgovarati na te objede. Mogu reći da je razina komunikacije prevršila svaku mjeru i po tom pitanju i općenito u radu Županijske skupštine.

I tako se Sabolić i Koren slažu u ocjeni atmosfere sinoćnje sjednice. A je li Sabolić svojim istupima neslužbeno počeo kampanju za novog predsjednika podravsko-prigorskog SDP-a, ostaje nam, kako nam je rekao, da procijenimo sami.

Naime, službene kandidature uslijedit će tek za koji dan pa Sabolić prije toga ne bi htio “izletjeti”. A bude li on novi predsjednik podravsko-prigorskog SDP-a, za očekivati je i da bude i kandidat za novog župana koji će ispred lijeve političke opcije imati zadatak svrgnuti aktualnog župana Darka Korena.

zatvori