Četvrtak, 18. travnja 2024.

DANI TRAVNJAKA Atraktivna poljoprivredna manifestacija 22. puta za redom u Koprivnici

Aktualna stručna predavanja namijenjena lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i ove godine označavaju početak Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije. Riječ je o sajamskoj manifestaciji koja se 22. godinu za redom održava na koprivničkom sajmištu.

Predsjednik Organizacijskog odbora, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota uoči početka manifestacije o Danima travnjaka je rekao:

– Dani travnjaka su specijalizirana manifestacija koja se profilirala kao značajna sajamska priredba u Republici Hrvatskoj, posebice u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji, na području stočarske, ratarske, ekološke, voćarske i vinogradarske te tradicijske poljoprivredne proizvodnje i poduzetništva s naglaskom na ruralni razvoj.

A iako nije velik poput primjerice sajma u Gudovcu, ovaj sajam jedna je od učinkovitih mjera kojima Županija potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj u Podravini i Prigorju:

– Mi smo zadovoljni ovim našim sajmom jer daje rezultate po pitanju veće proizvodnje, etablirane proizvodnje. Naši poljoprivredni proizvođači, OPG-ovi su se odlučili i etablirali kao proizvođači u stočarstvu i ratarstvu, a značajan je pomak u voćarskoj i povrtlarskoj proizvodnji. Sajam prate i gospodarski subjekti poput Podravke, pa određeno zadovoljstvo svakako postoji.

Dožupan Sobota svjestan je da naša županija nije imuna na negativne trendove u hrvatskoj poljoprivredi, no tome usprkos Podravina i Prigorje i dalje su u samom vrhu kad govorimo o stočarstvu i proizvodnji mlijeka.

– Istina je da se smanjio broj proizvođača i grla stoke, no mi smo kao županija i dalje u vrhu. Treći smo u Hrvatskoj, iza Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije.

Pročelnik za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac podsjetio je na to da Županija svojim mjerama omogućuje vidljivost onima koji se bave primarnom poljoprivredom ili poljoprivrednom i prerađivačkom proizvodnjom i to na 37 lokacija godišnje. Dio ih je u našoj županiji, a većina diljem Hrvatske. Kad pak govorimo o Danima travnjaka, pročelnik Štimac ističe da komercijalni uspjeh nije primarni cilj ove manifestacije:

– Komercijalni uspjeh na ovoj manifestaciji nije nešto što smo mi pretpostavili kao svrhu sajma. To je prvenstveno očuvanje tradicije te mogućnost malima da bez ikakvog troška budu vidljivi, da se pokažu javnosti. Konkretan komercijalni uspjeh zavisi od svih drugih napora. Dokle god bude interesa, a oni ga iskazuju prijavnicama, Županija će u skladu s mogućnostima nastojati zadržati tu promidžbu malih i ostalih proizvođača koji si ju vlastitim sredstvima ne mogu priuštiti, i u našoj županiji i izvan nje.

Tako se na ovogodišnjim Danima travnjaka na koprivničkom sajmištu predstavlja 130 proizvođača. Za organizaciju manifestacije osigurano je 150.000 kuna, od kojih 45.000 samo za konjički turnir koji se tradicionalno održava u sklopu sajma.

Po prvi puta u sklopu Dana travnjaka održat će se Mudlinijada koju organiziraju članice Udruge žena Hrvatsko srce iz Peteranca, a njihove kolegice iz Mađarske održat će Dane tijesta, također premijerno na ovoj manifestaciji.

U organizaciji Udruge Zagoraca Podravine bit će održan prikaz ručne košnje i svih poslova oko sijena. A na njihovom višegodišnjem angažmanu podravskim Zagorcima organizatori su posebno zahvalili. Vrijedno je spomenuti da se za natjecanje u košnji prijavilo 20 muškaraca i 10 žena, dok će u uvijek atraktivnom Bambino kupu u nedjelju nastupiti dvadesetero podravsko-prigorskih mališana i njihove teladi. Na sajmu će biti proglašeni najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač:

Najbolji proizvođači kravljeg mlijeka – najstada:

  1. Ivica Ivančan, Novačka – proizvodi 523.954 kg mlijeka
  2. Antonio Panić, Koprivnica – proizvodi 518.125 kg mlijeka
  3. Damir Markešić, Hudovljani – proizvodi 511.673 kg mlijeka

Najbolji proizvođači kozjeg mlijeka:

  1. Davor Korošec, Đelekovec – proizvodi 77.996 kg mlijeka
  2. Željko Žeger, Cirkvena – proizvodi 54.468 kg mlijeka
  3. Dubravko Vajdić, Križevci – proizvodi 42.301 kg mlijeka

Najperspektivniji mladi proizvođač: Tihomir Horvat (39), Kozarevac, Kloštar Podravski

22. Dani travnjaka – program

Petak, 4. svibnja
Stručna predavanja, HGK – Županijska komora Koprivnica, Frankopanska 3

  • 19:00 Prezentacija školskih programa Srednje Gospodarske škole Križevci
  • 19:10 Prezentacija stručnih studija Visokog gospodarskog učilišta Križevci
  • 19:20 Kratki opskrbni lanci – PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja
  • 19:40 Način utvrđivanja bređosti krava iz mlijeka – Hrvatska poljoprivredna agencija
  • 20:00 Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene – Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba
  • 20:20 Aktualne mjere ruralnog razvoja RH (za koje bude raspisan natječaj) – Ministarstvo poljoprivrede

Subota, 5. svibnja
Koprivnica – Sajmište

  • 9:30 Folklorni ansambl Koprivnica
  • 10:00 Svečano otvorenje
  • 10:30 Nagrađivanje najboljih proizvođača:
    – kravljeg mlijeka,
    – kozjeg mlijeka,
    – najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka i mesa s područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca
  • 10:40 KUD Srce
  • 10:30 – 18:00 Konjički turnir – Konjički klub Koprivnica
  • 11:30 Predstavljanje i promocija poljoprivrednih proizvođača sireva, meda, vina, kolača i drugih proizvoda
  • 14:00 Mudlinijada i Dani tijesta – Udruga žena Hrvatsko srce, Peteranec – Udruga žena iz Republike Mađarske
  • Koncert TS Cure iz Centra

Nedjelja, 6. svibnja
Koprivnica – Sajmište

  • 9:00 Natjecanje u ručnoj košnji
  • 10:00 Tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena – Udruga Zagoraca Podravine
  • 10:30 Proglašenje najboljih kosaca
  • 10:30 – 18:00 Konjički turnir – Konjički klub Koprivnica
  • 12:00 Bambino kup
  • 13:00 Podjela priznanja – Bambino kup
  • 18:00 Zatvaranje sajma
zatvori