Petak, 29. ožujka 2024.

VIDEO ‘Balkanski valcer’ našeg Dalibora Grubačevića premijerno izveden u crkvi sv. Marka

‘Balkanski valcer’ koprivničkog skladatelja Dalibora Grubačevića premijerno je izveden u sklopu Festivala sv. Marka, 29. travnja u crkvi koja nosi njegovo ime u Zagrebu. Skladbu Valse balkanique izveo je Balkan Connection Brass kvintet koji ju je i naručio.

Riječ je o skladbi jednostavnije trodijelne forme koja uključuje nekoliko etno-ljestvica u početku, a kasnije razne plesne, klasične pa čak i pop-motive što joj u neku ruku daje tzv. “crossover” štih, rekao nam je Dalibor Grubačević. – Ideja mi je bila napisati nešto što će se moći izvoditi ne samo jednom već mnogo puta, i da će ju izvoditi i drugi kvinteti u budućnosti. Takve su skladbe vrlo slušljive kako na koncertima tako i na nosačima zvuka.

Izvedba u zagrebačkoj crkvi sv. Marka bila je fenomenalna, kaže Grubačević. – BC Brass kvintet ima vrlo izbalansiran i fokusiran zvuk, a čine ga sve redom vrsni glazbenici iz regije. – To su Koprivničanac Mario Lončar – truba (solist Zagrebačke filharmonije), Mladen Đorđević – truba (solist Beogradske filharmonije), Viktor Kirčenkov – rog (Ukrajinac s prebivalištem u Zagrebu, solist Zagrebačke filharmonije), Marko Ilič – trombon (solist Ljubljanske filharmonije) i Krunoslav Babić – tuba (solist Zagrebačke filharmonije).

Spomenimo za kraj da je Grubačević “Valse balkanique” napisao za svega četiri dana, što kod skladatelja i nije tako čest slučaj. Brzinu, kaže, vjerojatno mu daje “trening” skladanja filmske glazbe kada sve mora biti gotovo često u vrlo kratkom roku.

zatvori