Četvrtak, 25. travnja 2024.

BOLNICA POJAČAVA MJERE SIGURNOSTI Uvodi se videonadzor, zaposlenici prolaze edukaciju iz samoobrane

Sigurnost pacijenata, njihovih obitelji, ali i zaposlenika koprivničke bolnice podići će se na višu razinu. Najavio je to na današnjoj konferencije za medije njezin ravnatelj Mato Devčić.

Kako je Uprava utvrdila da u dosadašnjem funkcioniranju bolnice postoji niz sigurnosnih propusta i nepravilnosti, u novi sustav uložit će oko stotinu tisuća kuna. Pet bolničkih vatrogasaca već je obučeno za zaštitare, a do kraja srpnja bit će postavljeno još 25 nadzornih kamera.

– Riječ je osobama koje u slučaju krajnje nužde mogu primijeniti sredstva fizičke zaštite do dolaska službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova – pojasnio je ravnatelj bolnice Mato Devčić. – Kad pričamo o pasivnom segmentu sigurnosti, pojačan je nadzor točaka ulaza i izlaza u sam bolnički sustav, a u pripremi je implementacija videonadzora koji će biti postavljen na svim slabim, nedovoljno zaštićenim točkama.

Mato Devčić. Snimila Nela Carek.

Ravnatelj Devčić dodatno je pojasnio da je riječ prvenstveno o mjestima u krugu van bolničkog objekta koja su sigurnosno upitna i trebaju dodatnu pažnju zaštitarske službe.

– Svjesni smo da se sporadično i kroz godinu, a to bi Ministarstvo unutarnjih poslova dalo konkretniji podatak o broju zabilježenih i otkrivenih slučajeva, u bolnici čine kaznena djela krađe, teške krađe i tako dalje.

Osim krađa, u koprivničkoj bolnici zabilježeni su i slučajevi nasilja prema bolničkom osoblju. Uglavnom se događaju na Odjelu psihijatrije.

– Unatrag godinu i pol dana otkad sam ja ravnatelj, zaposlenici tog odjela prošli su adekvatnu edukaciju iz mjera samoobrane i primjene određenih sredstava prisile. To je bilo potrebno sukladno propisima i u koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova da se u takvim situacijama na neškodljiv način pacijenta osim medikamentima svlada i fizičkom silom. Postoje metode i tehnike kako se to radi – naveo je Devčić.

zatvori