Četvrtak, 25. travnja 2024.

AGLOMERACIJA KOPRIVNICA Jakšić: Ovo je daleko najvažniji europski projekt koji je ova županija ikad imala

Projekt Aglomeracije Koprivnica odvija se planiranim tijekom.

Rekao je to novinarima predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras podsjetivši da je riječ o projektu koji će omogućiti poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture, poglavito proširenje kanalizacijske mreže i odvodnje na području Grada Koprivnice i devet okolnih općina – Peteranec, Hlebine, Drnje, Đelekovec, Legrad, Rasinja, Sokolovac, Koprivnički Bregi i Koprivnički Ivanec.

Tako je u planu izgradnja 155 km novih kanalizacijskih cjevovoda, novih 46 crpnih stanica na sustavu odvodnje te 11,3 km proširenja novih vodoopskrbnih cjevovoda. A premda – prema riječima Zdravka Petrasa, slove za najbolje organizirano društvo koje upravlja vodama, ne samo u Hrvatskoj već i na zapadnom Balkanu, ovim projektom dodatno će se opremiti i ova gradska tvrtka. Dobit će novi nadzorno-upravljački sustav vodoopskrbe i odvodnje, a u upravnoj zgradi u Herešinu bit će dograđen kat u kojemu će smjestiti novi centralni laboratorij za pitku i otpadnu vodu.

Projekt Aglomeracije pridonijet će zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja, pojasnio je Petras:

– Međutim, najveća korist je što u obuhvatu proširenja kanalizacijske mreže planiramo da postojeća aktivna domaćinstva dobiju besplatne priključke. Procjenjujemo da ih je oko 4000 za koje građani neće morati ništa platiti – ni naknade, ni radove tvrkama koje izvode radove. Tako ćemo pomoći da se standard u selima općina partnera izjednači sa standardom građana Koprivnice.

Aglomeracija Koprivnica, vrijedna 401,7 milijuna kuna, najveći je takav projekt ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji već i u sjevernoj Hrvatskoj, no njen značaj prelazi vrijednosti mjerljive količinom novca i brojem kanalizacijskih kilometara, poručio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić:

– Doista vjerujemo u ovu priču, u ovaj projekt. I iako mi političari nekad znamo licitirati s time što je veće i značajnije, ovo je jedan od najvažnijih, ako ne i daleko najvažniji europski projekt kojega je ovaj grad, bivša Općina Koprivnica, ova županija ikad imala. Ovo je jedan od prvih velikih projekata s kojim značajno iskoračujemo na područje životnog standarda građana ovoga kraja, žitelja naših općina. Samo tako možemo pomoći tim ljudima, samo tako ih možemo ostaviti u njihovim mjestima. Vjerujem da ćemo u koordinaciji koju smo imali do sada, u korektnoj suradnji i dijalogu, taj cilj i taj veliki projekt uspjeti dovesti do kraja na zadovoljstvo svih nas i onih koji će koristiti sve dobrobiti koje će pružati aglomeracija.

Gradnja Aglomeracije Koprivnica trebala bi početi ove jeseni, a završetak je u planu u 2023.

zatvori