VIDEO: ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE Roditelji, ne plašite svoje mališane liječnicima i bolnicom!

213
U emisiji Radio Drave ‘Zdravlje je najvažnije’, koprivnička pedijatrica dr. Zorka Valentić podijelila je savjete kako pripremiti djecu za dolazak liječniku.

S obzirom na to da pedijatrima dolaze djeca od dojenačke dobi, prvo za to treba pripremiti roditelje. A kako djeca rastu i postaju svjesna, naravno da ih sve više treba pripremati na ono što ih očekuje.

– Djeci ne treba lagati. Treba im najaviti i da će doživjeti nešto što će im možda u tom trenutku biti neugodno, poput pregleda grla ili dobivanja injekcije. I nikako nemojte svoju djecu plašiti liječnicima, poput “Ako nećeš biti dobar, vodim te doktoru da ti da injekciju za dobrotu” – upozorava pedijatrica Valentić.

Pedijatri i njihove asistentice ništa ne rade na silu. S malim pacijentima nastoje uspostaviti partnerski odnos. U pedijatrijskim ordinacijama sve je podređeno tome da dolazak liječniku i njegova intervencija mališanima ne bi bili traumatično iskustvo. Zato je sve u bojama – zidovi i uniforme, liječnici i sestre ne nose maske, mališani na raspolaganju imaju igračke i slikovnice. Za hrabrost se dijele medalje i diplome te nagrade u obliku omiljenih ki-ki bombona.

Što sve i kako savjetuje djeci omiljena pedijatrica, pogledajte u videu koji slijedi.