Utorak, 23. travnja 2024.

‘Treba nam pet, a imamo samo jednu liječnicu medicine rada’

Grupacija zaštite na radu, što djeluje u sklopu Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica, uputit će zajedno s predsjednicima uprava i direktorima tvrtki inicijativu nadležnima za zakonsko rješenje problema nedostatka liječnika specijalista medicine rada.

Kako je istaknuto tijekom sjednice održane u Koprivnici, u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji od polovice prošle godine radi samo jedna liječnica medicine rada, iako postoji potreba za pet takvih liječnika. Liječnici koja radi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne želi povećati kvotu osiguranika. Zbog toga su tvrtke prisiljene svoje zaposlenike na preglede slati u druge županije, platiti tu uslugu privatnicima i na jedan dan zaustaviti proizvodnju, upozorila je predsjednica Grupacije Vesna Đureta, inače voditeljica Službe zaštite na radu Belupa d.d. Uz povećanje troškova, tvrtke su ujedno izložene i pravnoj nesigurnosti, kaže Đureta koja je o tom problemu već izvjestila nadležne u našoj županiji. Oni su, smatra Đureta, trebali ranije reagirati kako do ovakve situacije ne bi došlo.

A da Županija čini sve što može, rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić. Natječaje za koncesije Županija redovno raspisuje no na njih se nije javio niti jedan liječnik. Slično je u cijeloj Hrvatskoj, u kojoj nedostaje 50 liječnika specijalista medicine rada, upozorio je dožupan Ljubić te istakao da su na tu temu održani brojni sastanci sa zdravstvenim ustanovama i resornim ministarstvom.

U Grupaciji zaštite na radu vjeruju da će Zakon o zaštiti na radu, koji je trenutno u izradi, pridonijeti rješavanju tog problema.

zatvori