Četvrtak, 18. travnja 2024.

PIŠKORNICA Švegović: Provest ćemo vlastitu istragu o zagađenju potoka Gliboki, Mađer ponovno pozvao Korena na ostavku

Zagađenje potoka Gliboki koje je prošlog tjedna uznemirilo mještane Drnja i okolice bilo je povod predsjedniku županijske organizacije HSS-a Mladenu Mađeru i načelniku Općine Koprivnički Ivanec Mariju Švegoviću da pred novinarima ponovno istaknu problem Piškornice kao ekološke opasnosti.

Crna boja potoka Gliboki potekla je od procjednih voda Piškornice koje su se zbog obilnih oborina prelile iz svojih bazena, smatraju Mađer i Švegović te su uvjereni da će tako pokazati i analiza. Načelnik Švegović najavio je i da će Općina provesti vlastitu istragu:

Mario Švegović. Snimio Marko Posavec.

– Navodno je inspekcija uzela uzorke, a uzeli smo i mi, pa ćemo napraviti analizu da usporedimo naše i njihove uzorke, poklapa li se to sada ili ne.

Za to će, kaže, odabrati nezavisni laboratorij, a uzorke još nisu predali na analizu već čekaju prvo rezultate inspekcije.

Nezadovoljstvo Piškornicom u Koprivničkom Ivancu i drugim općinama raste, upozorio je Švegović. Konkretno predlaže da sve procjedne vode s Piškornice idu na pročistač, no ističe da je potrebno pronaći dugoročnije rješenje.

– Taj centar za gospodarenje otpadom nažalost planira se izgraditi trpanjem smeća na područje Općine Koprivnički Ivanec, velikim količinama smeća s područja četiri županije. Cijena svega toga bit će velike količine otpada i možda 100 grobova koji budu posljedica ovakvih zagađenja kakve smo imali prilike vidjeti prošli tjedan.

Mladen Mađer najavio je i neke moguće konkretne poteze, odnosno prosvjede, ukoliko odlaganje smeća na Piškornicu ne bude stavljeno pod kontrolu i samo odlagalište sanirano.

Mladen Mađer. Snimio Marko Posavec.

– Pozivamo tri župana iz susjednih županija, iako bi naš župan morao biti predvodnik toga, da se obustavi ovakav način prikupljanja otpada jer će nas stvarno prisiliti da… Sjetimo se onih blokada i svega. Idemo za tim da se to ne dogodi, ali ako se ovako nastavi dalje, bit ćemo prisiljeni. Podržavam žitelje Koprivničkog Ivanca u tome da ovo više nećemo dozvoliti.

Mađer je ponovio i njihov raniji zahtjev upućen županu Darku Korenu:

– Mislim da je neophodno da župan Darko Koren da ostavku na mjesto predsjednika Skupštine, što smo i tražili, i da predsjednik Skupštine Piškornice bude načelnik Općine Koprivnički Ivanec kao što je to bilo i prije kada je načelnik bio pokojni Božidar Vrabelj.

Recimo i da je ivanečki načelnik Mario Švegović izjavio kako su problemi sa zagađenjem voda od strane Piškornice počeli s požarima 2016. godine. Izrazio je bojazan da bi onečišćenje moglo dospjeti u podzemne vode iz kojih se napajaju bunari u podravskim mjestima, a koje bi u slučaju veće potrošnje moglo doći i do vodocrpilišta Ivanščak.

zatvori