Utorak, 23. travnja 2024.
Home Aktualno VEČERAS Upoznajte stvaralaštvo Sunčanice Tuk uz besplatno stručno vodstvo njenom izložbom

VEČERAS Upoznajte stvaralaštvo Sunčanice Tuk uz besplatno stručno vodstvo njenom izložbom

0
VEČERAS Upoznajte stvaralaštvo Sunčanice Tuk uz besplatno stručno vodstvo njenom izložbom
Muzej grada Koprivnice večeras je za sve zainteresirane posjetitelje organizirao besplatno vodstvo kroz retrospektivnu izložbu Sunčanice Tuk, nedavno otvorenu u Galeriji Koprivnica.

Vodstvo počinje u 19 sati, ulaz u Galeriju je slobodan, a kroz izložbu će posjetitelje voditi Maša Zamljačanec.

Sunčanica Tuk diplomirala je 1971. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te postala član HDLU-a. Izlagala je na 24 samostalne i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Objavila je i jednu grafičko-pjesničku mapu u suradnji s pjesnikom Slavkom Jendričkom. Živi i radi u Reki pored Koprivnice.

„Sunčanica je iznimna osobnost hrvatskog slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik čudesne konfesionalnosti ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti. S godinama se znak sve više otima partikularnom i osobnom te poseže za univerzalnim i amblematskim za ljudsku sudbinu. Stoga je Sunčanica značajna i zanimljiva autorica koja uspješno, originalno i osebujno materijalizira ne samo dio vlastite intime, već i dio duhovnosti i opće neuralgičnosti svoga doba, autorica koja u umjetnosti traži ono egzistencijalno, fundamentalno i ontološko, a u našoj sredini širi pojam etičnosti u umjetnosti, zauzima se za njezinu obuhvatnu i fokusiranu percepciju i recepciju, pa bi bez njezinih postignuća bio nemoguć pokušaj rekonstrukcije naše likovnosti.“ (Ivica Župan, iz teksta kataloga)

zatvori