Petak, 19. travnja 2024.

Slaven u prvom krugu dobio licence za UEFA-u i Prvu HNL, spremaju se nova ulaganja u stadion

Koprivnički nogometni prvoligaš Slaven Belupo dobio je u prvom krugu licencu UEFA-e i za Prvu hrvatsku ligu.

Središnji postupak licenciranja za FIFA-u i UEFA-u u Hrvatskoj provodi Hrvatski nogometni savez. Riječ je o standardnom postupku koji svake godine ima sve strože kriterije, rekao je Radio Dravi i portalu Drava.info Slavenov tehnički direktor Robert Kerovec:

– Svake godine je licenciranje klubova. Treba zadovoljiti određene kriterije. Iako mi u Hrvatskoj imamo manje stadione i manje financije, kriteriji u našoj zemlji jednaki su onima u drugim zemljama, poput Engleske. Moramo zadovoljiti pet kriterija: sportski, infrastrukturni, administrativni, pravni i financijski. Mi smo ih uspjeli zadovoljiti u prvom krugu i dobili smo licencu za iduću sezonu za igranje UEFA lige i za Prvenstvo Hrvatske.

Direktor Kerovec kaže da bitnih izmjena u Pravilniku o licenciranju nije bilo, no svake se godine uvode novi, stroži kriteriji. – Važno je da svaki od kriterija ima tri stupnja preporuka: nešto je obvezno, nešto je preporučljivo pa ako ne zadovoljavate plaćate kaznu, i ono što nije obvezno, no naznaka je što će za neko vrijeme biti.

Robert Kerovec. Snimio Marko Posavec.

Tako je već sad izvjesno da će stadioni za zadovoljavanje licence morati imati grijani igraći teren, a Slaven Belupo već je počeo s pripremama, kaže Kerovec:

– Mi ćemo to rješavati sad u lipnju. U suradnji s HNS-om planiramo zahvat uređenja glavnog terena te izmjene drenaže pa ćemo odmah postaviti instalaciju za grijanje kako kasnije ne bismo morali mijenjati travu. To je u prvoj fazi. Za drugu fazu planiramo instaliranje kotlovnice za grijanje terena.

Rokovi su strogo određeni. Prva faza, koju rješava klub, počinje 20. svibnja i završava 10. lipnja. Potom slijedi postavljanje instalacije za grijanje te novog travnatog tepiha s 30% umjetne i 70% prirodne trave. Taj bi zahvat, koji je u ingerenciji Hrvatskog nogometnog saveza, trebao završiti do 25. srpnja. Utakmica prvog kola novog prvoligaškog prvenstva tako bi trebala krajem srpnja biti igrana na novom terenu koprivničkog stadiona. Sam klub će u kompletnu novu drenažu sa svim izvodima u kanalizaciju, s novim zalijevanjem terena i novom travom uložiti 1,4 milijuna kuna kojima još treba dodati i PDV. U Slavenu se nadaju da će Grad iduće godine naći mogućnosti sufinancirati instaliranje kotlovnice.

Od tehničkog direktora Kerovca doznali smo da koprivnički stadion zadovoljava drugu kategoriju, no privremeno je dobio izuzetak za treću i to zahvaljujući činjenici da je Koprivnica grad s 33.000 stanovnika. Naime, koprivnički stadion ima 3.200 mjesta, a za igranje utakmica Kupa UEFA-e treba 4.500. No, Slaven Belupo se ove godine, nažalost, neće plasirati, zaključio je Kerovec.

Ovo licenciranje još je jednom pokazalo da je koprivnički nogometni prvoligaš stabilan, pouzdan i ozbiljan klub. Naime, licenciranje se provodi po vrlo strogim kriterijima, a klubovi uglavnom “padnu” na pitanju financija. A u Slavenu, kažu, iznimno vode računa da se pokrivaju samo onoliko koliko imaju dug pokrivač.

zatvori