Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Sjajna vatrena kugla obasjala je nebo nad Podravinom i raspala se uz prasak

Brojni su stanovnici Podravine i okolnih krajeva u nedjelju navečer na nebu primijetili sjajan bljesak te potom zvuk nalik grmljavini. Bio je to velik meteor koji je velikom brzinom uletio u Zemljinu atmosferu i potom se u njoj raspao.

Svemirski posjetitelj proparao je nebo u 20:49. Viđen je iz Mađarske, Slovenije, Austrije, južne Njemačke, Češke i Slovačke te drugih zemalja, a prema zasad dostupnim podacima raspao se upravo negdje iznad sjeverne Hrvatske. Takve osobito sjajne meteore zovemo vatrenim kuglama ili bolidima.

“Sin ga je gledao skoro cijelo vrijeme, ja sam se okrenuo prema njemu kasnije”, javio je jedan očevidac Astronomskom društvu Koprivnica. “Bio je dosta sjajan, podsjetio ga je na sjaj elektrode kod varenja. Mislim da je imao trag otprilike trećinu nebeskog svoda. Onda je uz bljesak eksplodirao na sitnije dijelove i šireći se ugasio. Nekoliko sekundi potom začuo se zvuk između eksplozije i grmljavine, poput zvuka kod potresa.”

Izvor: Rafael Schmall / Zselici Csillagpark, za IMO.

Taj je zvuk bio nadzvučni prasak što znači da je svemirska stijena prodrla duboko u atmosferu. Meteor je nebom prolazio oko pet sekundi i bio je zelenkaste boje, sjaja usporedivog s punim Mjesecom.

Budući da je meteor ušao duboko u atmosferu i da je bio tako sjajan, moguće je da je negdje na širem području sjeverne Hrvatske bilo i pada meteorita.

Približna putanja meteora. Obojene mrlje su izvještaji očevidaca. Izvor: imo.net.
zatvori