Subota, 20. travnja 2024.

MJEŠTANI SOKOLOVCA ‘Općina je držala sve u tajnosti jer su znali da ne bismo pristali na tu lokaciju i takav projekt’

Mještani Sokolovca ne prihvaćaju tvrdnje koje je jučer Dravi.info iznio zamjenik načelnika Općine Tihomir Jandroković te ustraju u današnjem mirnom prosvjedu, stoji u dopisu koji smo maloprije primili.

Podsjetimo, skupina mještana Sokolovca najavila je mirni prosvjed za danas, inače na na Dan općine Sokolovac, s početkom u 17 sati ispred Društvenog doma. Time su odlučili iskazati svoje nezadovoljstvo prijedlogom izgradnje reciklažnog dvorišta koje bi uključivalo zbrinjavanje građevinskog i opasnog otpada, ali i kompostanu otvorenog i zatvorenog tipa.

>> MJEŠTANI NAJAVILI PROSVJED ‘Ne želimo azbest i opasni otpad u neposrednoj blizini kuća!’

– To što smo mi neinformirani nije naša sramota, već sramota općinskog vodstva na čelu sa općinskim načelnikom Vladom Bakšajem koje vodstvo nas ni na koji način nije željelo ni htjelo uključiti u određivanje adekvatne lokacije na kojem će se zbrinjavati otpad. Jasna nam je zakonska obveza da se zbrinjavanje otpada osigura, ali općinski načelnik na čelu s vladajućom većinom u Općinskom vijeću samostalno je odredio da ta lokacija bude na mjestu dječjeg igrališta na izlazu iz Sokolovca u smjeru Lepavine u neposrednoj blizini naših obiteljskih domova – ističu nezadovoljni mještani Sokolovca u priopćenju koje smo primili u redakciji i koje potpisuje njihova predstavnica Anica Prišlin.

>> ODGOVOR MJEŠTANIMA ‘Bit će to obično reciklažno dvorište, prosvjeduju zbog nečega što se neće graditi’

Načelnik Bakšaj, navode, nije ih uopće upoznao s mogućnošću da je, osim gradnje reciklažnog dvorišta, istu funkciju zbrinjavanja moguće ostvariti i kupnjom mobilnih reciklažnih dvorišta. Takva bi mobilna dvorišta, navode, bila funkcionalnija, jeftinija i ekološki prihvatljivija, a i pogodnija za razgranatu općinu koja ima 32 naselja s 3417 stanovnika.

Načelnika Bakšaja ne “stišću zakoni i Prostorni plan Općine Sokolovac”, nastavljaju mještani. – Upravo je on u ožujku 2017. godine predložio donošenje Prostornog plana Općine Sokolovac u kojem su unijete sljedeće odredbe u članak 172. tako da sada glasi:

Ovim Prostornim planom Općina Sokolovac u cilju unapređenja sustava gospodarenja otpada na svom području, sukladno mjerama iz navedenog Plana gospodarenja otpadom na području Općine Sokolovac za razdoblje od 2011. do 2019. godine („Službeni glasnik Koprivničko – križevačke županije“ broj 2/11) uvrstila unutar gospodarskih, proizvodno – poslovnih zona sljedeće lokacije za gospodarenje otpadom:
– reciklažno dvorište (oznaka RD) za područje Općine Sokolovac, na zemljištu oznake k.č.br. 468/1 i 469/1 k.o. Sokolovac, na kojoj su planirani i sadržaji kompostane (oznaka KO), te reciklažnog dvorišta za građevinski otpad (oznaka GO), sa dozvoljenim smještajem svih vrsta građevina, uređaja i strojeva za mogućnost gospodarenja otpadom sukladno uvjetima za smještaj gospodarskih, proizvodno-poslovnih građevina iz članka 61. ove Odluke te sukladno posebnim propisima.“

– Dakle, godinu i nešto dana nije bilo nimalo volje i nastojanja da se mještane pripremi i upozna s idejnim rješenjima, a kamoli da ih se uopće pita slažu li se s predloženom lokacijom i izabranim načinom zbrinjavanja otpada. Mještanima je jasno zašto je općinsko vodstvo to izbjeglo jer mještani nikada ne bi pristali na lokaciju koja se nalazi uz same obiteljske kuće, na mjestu dosadašnjeg dječjeg igrališta, uz samu glavnu cestu D-41 na izlazu iz Sokolovca u smjeru Lepavine – ističu.

U dopisu je opisano i kako su Sokolovčani saznali za namjeru izgradnje reciklažnog dvorišta. Kako navode, za to je sasvim slučajno doznao vlasnik prve susjedne nekretnine i to od mjernika koji su došli izmjeriti lokaciju. Bili su iznenađeni reakcijom prvog susjeda koji ništa nije znao o projektu. On je potom nazvao Općinu i tek je tada dobio na uvid nacrt od zamjenika načelnika Jandrokovića, navode mještani.

– Po primitku idejnog rješenja vlasnik susjedne nekretnine je sam upozorio i ostale susjedne obitelji s prijedlogom te su svi bili zabrinuti zbog pojedinih termina kojima se objašnjava legenda projekta gdje je bilo navedeno: separator ulja i masti, nadstrešnica (prostor za prihvat OPASNOG otpada), regal za staro ulje, regal za kemijski otpad, regal za odlaganje problematičnog otpada, regal za zapaljive tekućine, drvo s opasnim primjesama i slično! I to sve na nekoliko metara od obiteljskih kuća! – stoji u dopisu.

Mještani su tada otkrili da je u ožujku 2017. načelnik Bakšaj, navode, samoinicijativno izmijenio Prostorni plan u koji su unijete odredbe o reciklažnom dvorištu u koje će se smještati i građevinski i opasni otpad, kao i provoditi kompostiranje u kompostani, otvorenog i/ili zatvorenog tipa. Potom su na oglasnim pločama u svim sokolovačkim naseljima istaknuli obavijest o planiranoj izgradnji reciklažnog dvorišta te prikupili više od 500 potpisa peticije protiv izgradnje na predloženoj lokaciji. Traže promjenu lokacije reciklažnog dvorišta i izmjenu Prostornog plana općine. Podnijeli su i više od stotinu primjedbi Općini na Plan gospodarenja otpadom, dokument koji je još u procesu savjetovanja s javnošću.

Predsjednik Općinskog vijeća Darko Pehnec, kažu, obećao im je sastanak s općinskim vodstvom, no do njega nije došlo.

– Činjenica o kojoj govori zamjenik načelnika Jandroković pokazuje elementarno neznanje jer zamjenik Jandroković maše projektom i navodi da će se u Planu gospodarenja otpadom brisati odredbe o reciklažnom dvorištu za građevinski otpad i kompostanu. Međutim, želimo da svi znaju da sve dok je na snazi Prostorni plan Općine Sokolovac koji u svom članku 172. jasno navodi da se planira graditi „reciklažno dvorište (oznaka RD) za područje Općine Sokolovac, na zemljištu oznake k.č.br. 468/1 i 469/1 k.o. Sokolovac, na kojoj su planirani i sadržaji kompostane (oznaka KO), te reciklažnog dvorišta za građevinski otpad (oznaka GO), sa dozvoljenim smještajem svih vrsta građevina, uređaja i strojeva za mogućnost gospodarenja otpadom“, mještani Sokolovca mogu živjeti u strahu da će se nekom novom potajnom odlukom općinskog načelnika i vladajuće većine u Općinskom vijeću u budućem razdoblju donijeti odluka o dodatnom proširenju/dogradnji reciklažnog dvorišta! – ističu mještani u priopćenju.

– Stoga pozivamo općinskog načelnika da kaže temeljem kojih je to odredaba zakona on stavljen pred zid jer je jedno osigurati zbrinjavanje otpada budem reciklažnog dvorišta ili mobilnog tipa reciklažnog dvorišta, a drugo je predvidjeti da će se na istom mjestu sakupljati i mehanički obrađivati građevinski otpad, azbest, opasni otpad i provoditi svi postupci potrebiti za kompostiranje, što uključuje nekontrolirane neugodne mirise i štetne emisije jer je planirana i kompostana otvorenog tipa. I naravno – LOKACIJU MU NIJE ODREDIO ZAKON, nego ju je SAMOINICIJATIVNO PREDLOŽIO Općinskom vijeću koje je to prihvatilo pa su i takva opravdanja više nego deplasirana!

Na kraju, mještani su se osvrnuli i na izjavu načelnika Bakšaja koju je dao lokalnom mediju da su mještani “zlobni jer prosvjeduju na Dan općine”. – Pitamo načelnika Bakšaja jesmo li mi mještani drugog reda ili je Dan općine dan svih mještana? Stoga imamo pravo, ne samo pjevati i zabavljati se uz pozvane goste i tamburaše, nego imamo pravo i iskazati svoje nezadovoljstvo jer nam je ugroženo temeljno ljudsko pravo – pravo na zdravlje i čist okoliš te zaštitu imovine! – zaključuju mještani u dopisu medijima.

Podsjetimo, mirni prosvjed održat će se danas s početkom u 17 sati ispred Društvenog doma u Sokolovcu, u isto vrijeme kada će se održati svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine.

zatvori