Četvrtak, 25. travnja 2024.

PRLJAVA KIŠA Znate li zašto su automobili danas osvanuli ‘zreli za pranje’?

Mnogi su vlasnici svoje limene ljubimce jutros zatekli u vrlo prljavom stanju, usprkos tome što je sinoć i u noći palo malo kiše.

Upravo je ta kiša i bila krivac. Naime, automobile (i sve druge površine) uprljala je tzv. prljava kiša, a sivo-žute mrlje po vjetrobranskim i drugim staklima zapravo su pijesak iz sjeverne Afrike.

Koncentracija pijeska i prašine pri tlu. Izvor: University of Athens.

Sve je to posljedica djelovanja ciklone iz zapadnog Sredozemlja i sjeverne Afrike. Kako se ciklone vrte u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, u njihovom jugoistočnom sektoru stvaraju se jaki južni vjetrovi koji podižu pustinjski pijesak iz Afrike i donose ga preko Mediterana i Jadrana sve do nas, pa i dalje u Europu.

Dosta prašine bit će na našem nebu i narednih dana, pa ukoliko se ponegdje zalomi kakav pljusak, šanse su da će također biti “prljav”.

Osim toga, u zraku je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i visoka koncentracija peludi drveća, pri čemu prevladava breza. To je loša vijest za osobe koje pate od alergija.

Što se tiče vremena za vikend, bit će uglavnom stabilno i toplo. Tek je u nedjelju poslijepodne i navečer mjestimice moguć kakav slabiji lokalni pljusak.

 

zatvori