Četvrtak, 28. ožujka 2024.

PIWI SORTE Mini radionica vinskih amatera entuzijasta, ljubitelja dobrog vina i novih spoznaja

U vinogradu Gojka Miloševića u Rečkim goricama, gdje je prije četiri godine posađen prvi nasad u našoj županiji sa PIWI sortom Solaris, održana je mini radionica na temu PIWI sorata (u njemačkom jeziku uvriježeno ih zovu pilzwiderstandsfähige Rebsorten, a često se susreće i akronim PiWi Sorten). Radi se o međuvrsnim križancima koji su nastali križanjem druge generacije hibrida s plemenitim europskim lozama te su pokazali dobru otpornost na plamenjaču i pepelnicu.

Ovaj potpuno pionirski poduhvat uzgoja novih sorata s obzirom na nedostatak stručne literature te iskustvo s vremenom je zaintrigirao sve više vinogradara jer već sad ima na stotine posađenih PIWI loza, a i sam interes je sve veći jer uzgojem otpornih sorata problemi zaštite bitno su smanjeni, a proizvodnja po smjernicama ekološkog uzgoja dodatna je tržišna prednost te prvenstveno briga za vlastito zdravlje.

Sukladno rastućem trendu te kao pokretaču cijele inicijative oko PIWI sorata mini radionica u organizaciji Mladena Laškaja imala je za potrebu okupiti vinare amatere i ljubitelje dobrog vina pod stručnim vodstvom g. Miroslava Matovinovića, enologa i agronoma iz susjedne Varaždinske županije. Enolog koji već petu godinu prati nekoliko vinograda PIWI sorti u svojoj županiji ponudio je okupljenima pregršt informacija bitnih za daljnji uzgoj sorata te odgovore na mnoga pitanja.

Probani uzorci vina ocijenjeni su vrlo dobro jer osim Solarisa bio je tu i Johaniter, Sauvignier gris i jedan Regent koji se po strukturi i punoći može usporediti sa otočnim Plavcima. Informacije i dobivene smjernice koristit će se ove godine i samim time za očekivati je još bolja i kvalitetna vina.

zatvori