Petak, 19. travnja 2024.

Zahtjev za ispravak netočne informacije

Nakon što smo 23. ožujka objavili tekst pod naslovom ‘DRAVA.INFO EKSKLUZIVNO DOZNAJE Zdravko Dimač vraća se u HDZ?‘, od pravne zastupnice Zdravka Dimača stigao nam je zahtjev za objavom ispravka netočne informacije. U skladu sa Zakonom o medijima, zahtjev u nastavku objavljujemo u cijelosti.

U pobijanom tekstu od 23. ožujka 2018. g., redakcija portala Drava.info potpuno krivo navodi razloge napuštanja Podravkinog poduzeća u Turskoj od strane njezinog tadašnjeg direktora Zdravka Dimača.

Nije točno da je Zdravko Dimač morao napustiti Tursku zbog problema neplaćanja poreza.

Točno je slijedeće: Zdravko Dimač kao tadašnji direktor Podravkinog poduzeća u Turskoj mogao je raditi i boraviti u Turskoj samo na osnovu dobivene radne i boravišne dozvole.

S obzirom da procedura i dobivanja i obnavljanja radne i boravišne dozvole u Turskoj traje najmanje 4 – 5 mjeseci, a ponekad i duže, Zdravku Dimaču nije na vrijeme produžena radna i boravišna dozvola, već je po isteku iste boravio u Turskoj na turističku dozvolu do 90 dana.

Po isteku 89. dana, Zdravko Dimač je sam napustio Tursku i nastavio upravljati poslovima iz Hrvatske jer u to vrijeme nije imao valjanu dozvolu za boravak i rad u Turskoj.

Nakon ponovnog dobivanja turističke dozvole za koju je bilo potrebno novih 90 dana, Zdravko Dimač je ponovno nastavio s radom u Turskoj, a u međuvremenu mu je odobrena i radna dozvola.

Isključivo zbog odluke Uprave Podravke koja je odlučila ugasiti Podravkino predstavništvo u Turskoj, Zdravko Dimač je opozvan s direktorske funkcije i vraćen u Podravkinu središnjicu u Koprivnici.

Danas Podravka radi skromnu količinu prodaje svoje robe u Turskoj putem distributera.

Treba naglasiti da nije bilo nikakve utaje poreza za Podravku u Turskoj, kako se to neistinito implicira Zdravku Dimaču u objavljenom članku.

Naprotiv, sve su knjige i prijave poreznih davanja bile ažurne i točno vođene, što dokazuje činjenica da turska administracija prije izdavanja radnih i boravišnih dozvola uvijek provjerava i podmirenje svih obaveza inozemnog poduzeća prema Turskoj državi.

Razlog dezinformacije o utaji poreza koja se provlači kroz medije na teret Zdravka Dimača je posljedica krive komunikacije tadašnjeg predsjednika Uprave Podravke g. Vitkovića i novinara Hrvoja Šlabeka koji su krivo, neistinito i senzacionalistički tada pisali o događaju.

Tada nije bilo ni razgovora ni aktivnosti o napuštanju Podravke od strane Zdravka Dimača, već su navedene glasine ponovno bile posljedica slobodnih zaključaka novinara i senzacionalističkog pristupa pisanju.

Što se tiče poslovanja tvornice Bilokalnik, suprotno tendencioznom pristupu članka, Zdravko Dimač kao predsjednik Uprave Bilokalnika proveo je punih 17 godina na toj funkciji i Bilokalnik je u njegovo vrijeme izašao iz niza uspješno vođenih i okončanih stečajnih postupaka.

Bilokalnik je godinama bio vodeća firma u preradi drveta i u papirnoj industriji pa nije točno da je tvornica svedena na razinu malog poduzeća koje jedva opstaje zbog restrukturiranja i privatizacije tvornice od strane Zdravka Dimača.

Da je tome tako, govori i činjenica da je Zdravko Dimač deset godina bio predsjednik poslodavaca drvne i papirne industrije Hrvatske, biran od strane svojih kolega direktora poduzeća iz te grupe u Hrvatskoj.

Bilokalnik je do odlaska Zdravka Dimača iz tog poduzeća bio cjelovit i jedinstven sa svim poduzećima (d.o.o.-ima) i sa redovnom godišnjom dobiti.

Vlasništvo nad Bilokalnikom tada je imalo Belišće, Pan-papirna industrija i mali dioničari.

Restrukturiranje, kako navodi portal, događalo se tek kasnijih godina, a i promjena vlasništva, pa to nikako nije projekat Zdravka Dimača kako se to netočno navodi u članku.

Isto tako, portal iznosi neistine i u pogledu poznastva između Zdravka Dimača i spomenutog gospodina Miljana Brkića.

Zdravko Dimač ima saznanja samo o tome da je Brkić potpredsjednik Hrvatskog Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, a suprotno navodima iz članka, njih dvojica nisu ostvarivali nikakove kontakte, a kamoli da bi gospodin Brkić intervenirao za Zdravka Dimača u bilo kojem pogledu.

zatvori