Petak, 19. travnja 2024.

NOVI STUDIJI Sveučilište Sjever dobiva dva nova preddiplomska programa

Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici ove će jeseni biti otvorena dva nova stručna preddiplomska studija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Riječ je o preddiplomskom stručnom studiju Prehrambene biotehnologije i preddiplomskom stručnom studiju Tehničke i gospodarske logistike.

Nove studije Sveučilišta Sjever predstavio je rektor Marin Milković istaknuvši kako će novi preddiplomski stručni studiji biti otvoreni ponajviše zbog potreba gospodarstva.

Marin Milković. Snimila Sonja Barčanec.

– Oba ova studijska programa su u STEM području znanosti, vrlo su konkurentna na tržištu i, ja vjerujem, vrlo potrebna našem gospodarstvu. Pokretanjem ovih studija želimo zadovoljiti potrebe gospodarstva, ali i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojih na sjeveru Hrvatske ima zaista mnogo – rekao je rektor.

Prehrambeno-biotehnološki studij bit će izvođen u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, čiji je dekan Damir Ježek rekao kako zbog oko 9.000 OPG-ova u Koprivničko-križevačkoj županiji postoji velika potreba za ovakavim studijem.

Jadranka Frece. Snimila Sonja Barčanec.

Silabus za novi studij izradio je stručni tim na čelu s prodekanicom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jadrankom Frece: – Studij smo kreirali tako da studenti nakon završenog studija mogu raditi u proizvodnom lancu, ali isto tako u preradi i proizvodnji različitih poljoprivrednih proizvoda. Također, studenti će biti sposobni sami osnivati OPG-ove, raditi različita tehnološka projektiranja i proizvoditi tradicionalnu hranu.

Nastavu će izvoditi profesori sa zagrebačkog fakulteta, a kako bi Sveučilište Sjever ispunilo sve tehničke preduvjete za potrebe studija u koprivničkom sveučilišnom Centru bit će opremljena tri nova laboratorija.

Marko Stojić. Snimila Sonja Barčanec.

Studij Tehničke i gospodarske logistike trajat će tri godine, kao i studij Prehrambene biotehnologije. – Poznato vam je da ova županija ima moćne gospodarske resurse u proizvodnji hrane i u farmaceutskoj industriji. Pored toga, ima razvijen komunalni sustav sa svim drugim gospodarskim uslugama. Stoga su stručnjaci logistike itekako potrebni ovim gospodarskim subjektima – rekao je Marko Stojić, pročelnik Odjela za tehničku i gospodarsku logistiku.

Uz dva nova studija Sveučilište Sjever u Koprivnici od naredne će akademske godine nuditi ukupno deset studijskih programa.

Damir Ježek. Snimila Sonja Barčanec.
Mario Tomiša. Snimila Sonja Barčanec.
Snimila Sonja Barčanec.
zatvori