Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županijska Liga protiv raka u akciji Globathon – pokretom protiv ginekološkog raka

Tridesetak hodača odazvalo se javno-zdravstvenoj akciji Globathon što ju je u Šemovcima organizirala Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Globathon, ili Pokretom protiv ginekološkog raka, održava se u više od 80 zemalja u svijetu, u Hrvatskoj posljednjih pet godina. Namjera je kretanjem upozoriti na problem velikog broja žena koje obolijevaju, na žalost u velikom broju i umiru od ginekološkog raka. Od 5,1 milijuna novooboljelih žena od zloćudnih bolesti u svijetu, njih 19% ima upravo ginekološki rak koji uzrokuje 1,9 milijuna smrti.

Prema podacima iz Registra za rak, koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u 2015. godini od raka tijela maternice, koji je ujedno i najčešći ginekološki rak, oboljelo je 659 žena, od raka vrata maternice 280, a od raka jajnika 431. Prema broju novih slučajeva ginekološkog raka nalazimo se u Europskom prosjeku. No prema preživljavanju žena koje boluju od ginekološkog raka, Hrvatska je ispod prosjeka razvijenih zemalja i nema tendenciju pada.

Predsjednik županijske Lige dr. Željko Odobašić poručuje da protiv ovog “tihog ubojice” treba glasno progovoriti kako se ujedinili svi oni koji mogu pomoći u podizanju svijesti o potrebi preventivnih programa i tako spasiti velik broj žena.

Upravo je jedna takva akcija bila u Šemovcima. Na obroncima Bilogore sudionike su u gostili šemovački vinogradari, a pridružili su im se i načelnik Općine Virje Mirko Perok te dožupan Ratimir Ljubić.

zatvori