Petak, 29. ožujka 2024.

Koprivnički vijećnici odlučuju o sniženju cijena gradskih nekretnina: ‘Moramo potaknuti mlade da ostaju u Hrvatskoj’

Koprivnički gradski vijećnici okupit će se popodne na devetoj sjednici aktualnog saziva Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu samo je osam točaka, što je prema mišljenju predsjednika Vijeća, HSS-ovog Ivana Pala, optimalno za kvalitetan i učinkovit rad vijećnika:

– Kad bismo to tako mogli napraviti – osam do 12 točaka – tako bi trebala izgledati gradska vijeća. I ne samo gradska vijeća, već i županijske skupštine i sjednice ostalih predstavničkih tijela. Na takvim sjednicama može se o svim točkama ozbiljno raspraviti. Neće trajati predugo. Primjerice, zadnja sjednica Gradskog vijeća trajala nam je duže od četiri sata. Nikako ne bih bio sklon tome da se ljudi doista mogu četiri sata koncentrirati baš na sve. Mislim da je ovako bolje – bolje je imati sjednicu Gradskog vijeća više puta s manje točaka. Tako ju možemo svi skupa kvalitetno pripremiti, kvalitetno raspraviti i onda i odglasati to za što smo se pripremili.

Koprivnički vijećnici tako bi, među ostalim, popodne trebali odlučiti o 15-postotnom smanjenju cijena gradskih nekretnina. Riječ je o gradilištima u Cvjetnoj, u blizini buduće Obrtničke škole, te o ostalim nekretninama koje je Grad uglavnom naslijedio, a ničemu ne služe pa su samo opterećenje, kaže Pal:

– Grad se takvog vlasništva naprosto mora riješiti. Cijene koje su bile držane do sada – naprosto taj novac ne možemo dobiti. Nešto košta toliko koliko se na tržištu može dobiti. Grad se treba riješiti tih nekretnina. Ja se nadam da će se to i dogoditi zahvaljujući novim cijenama koje ćemo potvrditi danas na Gradskom vijeću.

Kad je pak riječ o sniženju cijena gradilišta u Cvjetnoj, predsjednik Pal vjeruje da je ovo potez kojim će taj prostor konačno staviti u funkciju, iako se još ne zna kad će tamo doista biti izgrađena Obrtnička škola.

– To je prostor koji je Grad uredio i pripremio potaknut najavom gradnje nove Obrtničke škole. Tamo ima četrdesetak pojedinačnih parcela za izgradnju objekata. Ići ćemo s nekom cijenom koja je prihvatljiva. Znamo da u Koprivnici ima na prodaju dovoljno starih kuća, no nema dovoljno novih stanova i gradilišta. Možda ćemo ovako potaknuti mlade ljude da krenu u izgradnju svojih novih domova. Nadam se da će se ova naša mjera uklopiti u ukupnu količinu mjera kojima bi država i lokalna uprava trebale potaknuti mlade ljude da se kuće i ostaju u Hrvatskoj.

Podsjetimo još, koprivnički vijećnici danas trebaju, među ostalim, odlučiti i o novom kreditnom zaduženju Grada, o imenovanju Maje Holek za novu ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta, te o imenovanju gradskog stadiona i sinagoge po zaslužnim Koprivničancima – Ivanu Kušeku Apašu i dr. Krešimiru Švarcu.

Početak današnje sjednice najavljen je za 16:30.

zatvori