Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOMARCI I KRPELJI Prava je navala neugodnih zujavaca i opasnih nametnika, evo što se planira poduzeti

S dolaskom toplijeg vremena iz svojih su skrovišta izmilili i neugodni komarci i krpelji.

Brojni su nam se Koprivničanci požalili na pravu najezdu komaraca koji su proteklog vikenda u velikom broju počeli zujati u gradu i pogotovo u okolici, a oni koji češće borave u prirodi javljaju o iznimno velikom broju krpelja, nametnika koji mogu biti prijenosnici teških bolesti.

Razlog tome, kako nam je objasnio biolog Goran Šafarek, najvjerojatnije leži u vlažnom i toplom početku proljeća koji se poklopio s prirodnim ciklusima komaraca i krpelja. Kakva će biti situacija u nastavku godine ovisit će podosta i o vremenskim uvjetima.

Krpelj. Izvor: Wikimedia Commons.

I dok se oko krpelja ništa ne može učiniti osim opreza i pomnog pregledavanja tijela nakon boravka u prirodi, Grad Koprivnica i ove će godine provesti tretiranje komaraca. Kako neslužbeno doznajemo, u tijeku su pripreme za prve zahvate: djelatnici tijekom ovoga tjedna obilaze područja unutar grada koja su potencijalna žarišta komaraca i nakon toga će lokve tretirati larvicidima. Prema iskustvima iz prethodnih godina, za dobar rezultat bit će potrebna barem četiri takva tretmana.

Zaprašivanje, odnosno toplo zamagljivanje komaraca kojim se ubijaju odrasli komarci, provest će se na svim javnim površinama u Koprivnici, ali tek kasnije. Naime, za uspjeh takvog tretmana potrebno je dulje razdoblje visokih temperatura i bez oborina pa se obično provodi u srpnju ili kolovozu; eventualno, ako to vremenski uvjeti dopuste, krajem lipnja.

zatvori