Subota, 20. travnja 2024.

KAKO ROMSKU DJECU UKLJUČITI U DRUŠTVO? Sabolović-Krajina: Koraci koje radimo su mali i spori

Predstavnici lokalnih uprava i samouprava te stručnjaci različitih profila koji rade s djecom i mladima okupili su se danas u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović.

Riječ je o devetom Okruglom stolu “Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, škola i knjižnicama na koprivničkom području” koji je ove godine posvećen kulturi Roma.

Općenito, Knjižnica okruglim stolom nastoji poboljšati stručne kompetencije onih koji rade s romskom djecom i romskom zajednicom, potaknuti što veću i kvalitetniju uključenost romske djece i mladih u obrazovni proces te povećati životne šanse romskoj djeci koja žive u siromaštvu i teškim uvjetima. A sve to kako bi se romska djeca što lakše uključila u život lokalne zajednice i društva.

No, glavnu ulogu u tome ipak bi trebali imati donositelji političkih odluka bez kojih su sva nastojanja koprivničke Knjižnice vrlo ograničena, smatra njezina ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina. S njome se složio i predsjednik županijske Udruge Roma “Korak po korak” Franjo Horvat.

– Nakon devet godina možemo reći da nekog napretka ima i to ponajprije u informiranju i senzibiliziranju šire zajednice o velikim problemima romske djece. Isto tako, napredak se vidi kod stručnjaka koji primjenjuju stečena znanja u svom svakodnevnom radu. Koraci koje radimo su mali i spori. Trebali bi biti veći i brži, a mislim da bi do toga došlo kad bi predstavnici lokalnih vlasti na koprivničkom području uložili puno više truda – kazala je Sabolović-Krajina.

Među ostalima, jedno od izlaganja na ovogodišnjem okruglom stolu pripremio je i koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić koji je sudionike upoznao s povješću Roma u Podravini. O Bajaškom rumnjskom govorio je također profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Petar Radosavljević, a knjižničarka koprivničke Knjižnice Ana Škvarić predstavila projekt “Rastemo čitajući: program poticanja rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije”.

Suorganizatori okruglog stola su Udruga Roma “Korak po korak” Koprivničko-križevačke županije, Pučko otvoreno učilište “Korak po korak” iz Zagreba i Mreža podrške romskoj djeci REYN Hrvatska.

Inače, koprivnička Knjižnica za Rome organizira različite radionice i informacijsko-komunikacijske obuke, susrete s književnicima, tečajeve plesa, a ima i posebnu romsku knjižnu policu. U Knjižnicu je trenutno učlanjeno pedeset Roma.

zatvori