Srijeda, 24. travnja 2024.

IZ HRVATSKOG SABORA Prijedlog da se Sveučilište Sjever izmjesti iz Koprivnice u Varaždin u prvom krugu nije prošao!

Većina saborskih zastupnika prihvatila je stav Vlade i odbila prijedlog Roberta Podolnjaka iz varaždinskog Mosta nezavisnih lista o promjeni imena i sjedišta Sveučilišta Sjever.

Od HDZ-ovog zastupnika iz Koprivnice Damira Felaka doznali smo da prijedlog zakona ide u drugo čitanje, no s obzirom na stav Vlade, za očekivati je da varaždinska inicijativa neće pasti na plodno tlo.

Podolnjak je naime predložio da se Sveučilište Sjever svojim imenom i sjedištem umjesto za Koprivnicu veže uz Varaždin. Zastupnici iz varaždinskog HDZ-a Anđelko Stričak i Josip Križanić nešto su umjereniji – sveučilištu bi ostavili ime Sjever, no sjedište bi mu svakako iz Koprivnice preselili u Varaždin. Cijela inicijativa ima potporu i varaždinskih gradskih vlasti.

Uz Koprivničanca Damira Felaka, Sveučilištu Sjever u Koprivnici danas su u sabornici potporu dala još dvojica saborskih zastupnika iz Koprivničko-križevačke županije –  nezavisni Željko Lacković iz Đurđevca i Križevčanin Branko Hrg iz Hrvatsko-demokršćanske stranke, dok HSS-ov Mladen Mađer danas nije bio na glasovanju.

Zastupnik Mađer predstavljao je naime Hrvatski sabor tijekom posjeta banjalučkog biskupa Komarice Koprivnici. Kako nam je rekao, zastupnici HSS-a na njegovu su inicijativu podržali prijedlog Vlade za Sveučilište Sjever.

zatvori