Petak, 19. travnja 2024.

GRAD DIŽE NOVI KREDIT Koprivnici je potreban novac za predfinanciranje EU projekata

Grad Koprivnica će se zadužiti uzimanjem kratkoročnog revolving kredita u iznosu od 10 milijuna kuna.

Kako stoji u službenim dokumentima, Zrinski trg taj će novac koristiti za održavanje tekuće likvidnosti i premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. O čemu je konkretno riječ, Dravi.info je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal:

– Taj kredit neće biti trošen na solventnost, primjerice za plaće. Isključivo će se koristiti za predfinanciranje projekata koji su nam odobreni iz fondova Europske unije.

Pal je podsjetio da je riječ, među ostalima, o energetskoj obnovi Osnovne škole “Braća Radić” i uređenja prometnice između Starigrada i Reke, za koje je, kaže Pal, Koprivnici odobreno između 25 i 30 milijuna kuna, a javnost je o tome informirana još početkom godine. No kako u Hrvatskoj nije do kraja riješen model predfinanciranja ovakvih projekata, a sam Grad u proračunu nema novca za tu namjenu, prisiljen je naći novac na tržištu, kaže Pal:

– Novac tog kredita ćemo povlačiti onog časa kad dođe na naplatu jedna faza, recimo energetske obnove škole. Dobijemo situaciju da bismo je platili, povučemo novac iz banke, to platimo. Nakon toga povučemo novac iz fonda i vratimo naravno tamo otkud smo uzeli – u banku. To je takav tip kredita, a ne onakav kakav se prijašnjih godina uzimao, da tako kažem za nekakvo golo preživljavanje. Ti krediti koje Grad ima, koje otplaćuje, otplaćivat će se do kraja ovog mandata i na kraju mandata ih više neće biti.

O novom kreditnom zaduživanju u utorak će odlučivati gradski vijećnici. Prema ponudi poslovne banke, rok otplate je godinu dana, kamata je fiksna – 1,2%, a Grad će ga otplaćivati sukcesivno, prema mogućnostima, do krajnjeg roka povrata.

zatvori