Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Mještani Sokolovca prosvjedovali protiv opasnog otpada u naselju, evo što kaže načelnik Bakšaj

Stotinjak Sokolovčana prosvjedovalo je danas ispred tamošnjeg Društvenog doma protiv izgradnje reciklažnog dvorišta u neposrednoj blizini kuća.

Prosvjed su organizirali u vrijeme održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća povodom Dana općine u nadi da će se suočiti s općinskim načelnikom Vladom Bakšajem koji ih je na kraju vješto izbjegao.

O razlozima prosvjeda smo već pisali i možete ih pročitati ovdje.

Anica Prišlin. Snimio Marko Posavec.

– Još jednom je (načelnik Bakšaj, op. ur.) pokazao svoju samovolju i način upravljanja našom općinom. Vjerujemo da je to najveći dokaz na koji način on s nama komunicira. Danas je imao priliku doći, stati pred nas i reći nam da ćemo sjesti zajedno za stol i pokušati se dogovoriti. Ovo danas najviše pokazuje o njegovom moralu i karakteru – rekla nam je nakon prosvjeda ispred nezadovoljnih

Vlado Bakšaj. Snimio Marko Posavec.

mještana Anica Prišlin.

Naime, prosvjednici su imali prijavljen skup do 18:30 nakon čega su se razočarani razišli. HDZ-ov načelnik pojavio se par minuta kasnije, iako je svečana sjednica trebala početi u 18 sati, opravdavajući se novinarima brojnim obavezama povodom Dana općine.

– Mislim da se sve možemo dogovoriti, a za to smo imali i priliku kad se nitko nije javljao. Prije tri godine bila je javna rasprava, na našoj stranici je sve transparentno prikazano. Lokacija je najprikladnija jer je naše vlasništvo, uvjetovano je da mora imati priključak na vodu, struju, priključak na javnu cestu. To je jedino mjesto na kojem smo mogli predvidjeti reciklažno dvorište koje po zakonu moramo imati. Pa u Zagrebu ima 26 reciklažnih dvorišta i svi su maltene u centru grada i nema nikakvih problema. Mi u Sokolovcu nemamo biološkog, građevinskog ni opasnog otpada – rekao je Bakšaj okupljenim novinarima po dolasku.

Među okupljenim prosvjednicima bio je i bračni par čija je kuća odmah do lokacije na kojoj se reciklažno dvorište planira graditi. Marici Podvorski prije dvije godine transplantiran je bubreg, a njezin muž Stevo prebolio je rak debelog crijeva. Oni nam tvrde kako s planom o gradnji nisu uopće bili upoznati i kako su za njega saznali sasvim slučajno.

Stevo i Marica Podvorski. Snimio Marko Posavec.

– Neki auto mi je stao pred kućom i išao sam pitati što trebaju. Ženska osoba u čudu me pitala, pa zar ja ne znam o čemu se radi. Tu će vam biti reciklažno dvorište, vi biste to trebali znati. Poslije sam nazvao Općinu i Jandroković, zamjenik načelnika, donio mi je papire i rekao da to nije ništa strašno. Ja mislim da je – ispričao nam je Stevo.

– Ja svoj bubreg ne dam za nikakvo reciklažno dvorište. Načelniku bih poručila da samo jednom proba dijalizu pa da vidi kako to izgleda. Sve su ovo radili u tajnosti jer su znali da bi mi svi bili protiv. Mjesta po općini ima, ne razumijemo zašto su izabrali ovo – nadovezala se Marica.

I na kraju, na naše pitanje planira li inicirati sastanak s nezadovoljnima i pokušati riješiti problem koji je bacio ružno svjetlo na proslavu Dana općine, načelnik Bakšaj odgovorio nam je potvrdno.

 

Prosvjed u Sokolovcu

Posted by Drava.info on Friday, April 20, 2018

 

 

Prosvjednici docekuju opcinske vijecnike

Posted by Drava.info on Friday, April 20, 2018

 

zatvori