Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Mijo Kovačić dobiva stalni postav u centru Koprivnice

U samom centru Koprivnice, u prostoru bivše gradske kavane, bit će izložena djela velikog slikara naivca Mije Kovačića.

Galerija u Koprivnici bila je želja samog Kovačića kojega je srce, iako je živio na području bivše Općine Đurđevac, oduvijek vuklo podravskoj metropoli.

– Prvo sam izlagao u Koprivnici. Doktor Leander Brozović organizirao je izložbu 12. lipnja 1954. godine. Sve je počelo od toga. Koprivnica je imala sluha, bila jedina koja nas je podržavala i organizirala izložbe u to vrijeme. Tu su dolazili Branko Čopić, Gustav Krklec i ostali književnici – prisjetio se Kovačić na današnjem potpisivanju ugovora o formiranju stalnog postava u Koprivnici.

Snimila Nela Carek.

Naime, doajen naivne umjetnosti umjesto proširenja galerije u Zagrebu, dio svog opusa odlučio je izložiti tu, u Koprivnici, i to bez naknade – radovi će se moći razgledati besplatno. Njegov je to doprinos, poručili su iz Zaklade Mijo Kovačić, narodu.

Ugovor o formiranju stalnog postava umjetničkih radova Mije Kovačića u Koprivnici potpisali su danas koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin, predstavnici Zaklade Mijo Kovačić i sam umjetnik, a ugovor je potpisan na deset godina.

– Govorimo o nekih 135 metara kvadratnih izložbenog prostora u kojeg ćemo moći izložiti četrdesetak radova. U zagrebačkoj galeriji je taj prostor puno manji. Otvaranje jedne takve galerije zasigurno je najbolja poveznica s Galerijom naivne umjetnosti u Hlebinama i naivnom umjetnošću općenito. Na središenjem gradskom trgu otvoriti jednu takvu galeriju jedinog živućeg doajena druge generacije mora nas činiti vrlo ponosnima – rekao je ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

Snimila Nela Carek.

Slike Mije Kovačića vise u Vatikanskom muzeju, po Americi, Japanu – ukratko u svim značajnijim svjetskim galerijama, a na tu se kartu upisuje sada i Koprivnica.

– Posebno naglašavati značaj i veličinu gospodina Mije Kovačića mislim da bi bilo deplasirano. Ogromna nam je čast i privilegija i hvala svima koji su ovome doprinijeli, od ravnatelja Čimina do tima u Gradskoj upravi, što su u središte Koprivnice doveli djela jednog od najvećih bardova koje je dala hrvatska naiva – ponosan je bio gradonačelnik Jakšić.

Nakon potpisivanja ugovora krenut će građevinski radovi koji bi trebali završiti do kraja lipnja, za kada je i planirano svečano otvorenje izložbenog prostora.

Snimila Nela Carek.
zatvori