Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Kulturna i povijesna baština Virja predstavljena u Koprivnici

Prošlog je vikenda u koprivničkom Domu mladih, u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica, Općine Virje i Muzeja grada Koprivnice, održan znanstveni kolokvij pod nazivom ‘Kulturna i povijesna baština Općine Virje’.

Posjetitelji su mogli uživati u bogatom programu u kojemu su se predstavile brojne udruge, glazbenici i znanstvenici. Udruga vinara, voćara i pčelara Virje ponudila je degustaciju vina, voća, voćnih likera, sokova, meda i proizvoda od meda, Društvo žena Virje predstavilo je Podravsku mazanicu koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i virovske prkače, a Ivana Turković izložbu tkanja i ručnih radova. Ručne radove predstavio je i KUD Zvirišće Šemovci, kao i štrukle i digane kolače, dok je OPG Hapavel na degustaciju ponudio med i proizvode od meda. Posjetiteljima su svoje aktivnosti predstavili i Društvo naša djeca Virje te Turistička zajednica područja Središnja Podravina.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su puhački orkestar DVD-a Virje, HPD Ferdo Rusan i Glumačka družina Virje, a prigodnim su se govorima obratili zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednica Povijesnog društva Koprivnica Lidija Vranar, načelnik Općine Virje Mirko Perok te predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal.

Stručna predavanja održali su ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin pod nazivom „Arheološka istraživanja“, povjesničar Hrvoje Petrić o „Povijesti Virja“, akademik prof.dr.sc. Dragutin Feletar o „Razvoju stanovništva“, povjesničarka umjetnosti Helena Kušenić o „Profanoj i sakralnoj arhitekturi Virja“, etnologinja Vesna Peršić-Kovač o „Zavičajnom muzeji u Virju“ te biolog Dražen Podravec o „Društvenom, kulturnom i obrazovnom životu Virja“.

zatvori