Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Gradsko vijeće bez podrške oporbe odobrilo novi kredit od 10 milijuna kuna

Vladajuća većina u koprivničkom Gradskom vijeću danas je dala zeleno svjetlo za novo kreditno zaduženje.

Već smo pisali da je riječ o kratkoročnom revolving kreditu u iznosu od 10 milijuna kuna. Novac će se, poručili su iz Gradske uprave, koristiti za predfinanciranje projekata koji su Koprivnici odobreni iz fondova Europske unije.

HDZ-ov Ernest Forjan pitao je s govornice zašto se, ako je situacija bajna kakvom je gradska vlast predstavlja, diže još jedan kredit. Pitao je i gdje je 20 milijuna kuna od plinskog biznisa i nije li mogao taj novac biti iskorišten za predfinanciranje projekata Europske unije. Forjanu nije, kaže, jasno ni o kojim se točno projektima radi jer oni nisu, dodao je, nigdje navedeni.

Mrežin Ivica Suvalj vijećnicima je poručio da su izabrani od građana i da moraju raditi u interesu građana. Složio se s Forjanom da u materijalima koje su dobili ne mogu iščitati o kakvom se kreditu radi i da su poprilično krnji te da stoga ne može dići ruku za novo kreditno zaduženje. I nezavisni Antonio Grgić smatra da je previše upitnika da bi se kredit podržao.

– I mene su građani birali i svjestan sam svih odgovornosti koje nosim. Nema podizanja stupnja zaduživanja Grada Koprivnice jer kratkoročno zaduživanje, kakvo je ovo, u to ne ulazi. U ovom trenu imamo europskih projekata vrijednih 45 milijuna kuna, a taj novac nemamo na žiro-računu. Ove godine idemo sa spojnom cestom Reka – Starigrad, energetskom obnovom Osnovne škole “Braća Radić”, počinjemo i s izgradnjom Inkubatora kreativnih industrija. U tom paketu je i reciklažno dvorište. Ministar financija je predložio pročelniku za financije da si otvorimo tu mogućnost da nam se ne dogodi da imamo preveliki pritisak europskih projekata i financiranja istih – odgovorio im je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Nakon prepucanja na relacijama Jakšić – Suvalj i Jakšić – Forjan, 11 gradskih vijećnika bilo je za novo kreditno zaduživanje, osam vijećnika bilo je protiv, dok je nezavisni Antonio Grgić bio suzdržan.

Podsjetimo i da je, prema ponudi poslovne banke, rok otplate godinu dana. Kamata je fiksna i iznosi 1,2%, a Grad će ga otplaćivati sukcesivno, prema mogućnostima, do krajnjeg roka povrata.

Koprivnički vijećnici danas su odlučili i o, između ostalog, 15-postotnom smanjenju cijena gradskih nekretnina, imenovanju Maje Holek za novu ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta te o imenovanju gradskog stadiona i sinagoge po zaslužnim Koprivničancima – Ivanu Kušeku Apašu i dr. Krešimiru Švarcu.

zatvori