Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Bilovci proslavili veliki jubilej

Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo” u subotu je proslavilo 90 godina djelovanja.

– Hvala vam što pronosite ime Koprivnice i naše Bilogore te što skrećete pažnju na važnost očuvanja prirode – rekao je na svečanoj proslavi gradonačelnik Mišel Jakšić te se zahvalio Društvu na suradnji koju imaju s Gradom.

Tim povodom predstavljeni su rezultati koje su Bilovci do sada postigli te istaknute neke od njihovih ključnih aktivnosti kao što su organiziranje i provođenje planinarskih pohoda, izleta i druženja, održavanje Koprivničkog planinarskog puta i planinarske kuće “Rudi Jurić”, organizacija planinarske Kestenijade, suradnja s drugim planinarskim udrugama i ostalim institucijama i udrugama na području grada, županije i šire.

Veliki jubilej bio je i prilika da se u Društvu prisjete svojih početaka i zaslužnih za njegovo osnivanje. Naime, iako su planinarske aktivnosti u Koprivnici postojale i prije 1928. godine, skupina mladih planinara i propagatora planinarstva početkom 1928. godine osnovala je Hrvatsko planinarsko društvo u tadašnjem hotelu Križ u Koprivnici nazvavši ga “Bilo” po najizrazitijem, iako ne najvišem, vrhu koji se nalazi na zapadnom dijelu Bilogore nedaleko od Koprivnice.

Osnivači društva bili su Milivoj Somogji, Vladimir Blašković, Josip Milhofer, Pavao Kuntić, Ivan Šavor, Ivo Klučka, Vladimir Malančec, Vinko Vošicki, Ervin Šalamun i Slavko Löwy.

U sklopu svečanosti podjeljuje su zahvalnice i priznanja svima koji su doprinijeli boljem i kvalitetnijem radu Društva.

zatvori